БГ EN

Пловдивските плувци с нова подписка за басейн

Снимка: Делян Господинов
Снимка: Делян Господинов
05-10-2018 09:04

 

С открито писмо плувната общност на Пловдив - треньори, родители, малки и големи приятели на сините спортове, настояват пред местните и държавни институции за изграждането на 50-метров общински басейн.

В подкрепа на искането се припомня, че в града има 300 картотекирани състезатели и три пъти повече малчугани и възрастни, които търсят специалисти и база, за да се научат да плуват.

Средно на ден треньори водят занимания в единствения закрит 25-метров плувен басейн с пет коридора с по 50 деца.

Вечер с най-малките в един коридор се струпват по 18-20 плувци.

"Пловдив има близо столетна традиция в плуването и нашите състезатели са разнасяли славата на града по всички континенти", се казва още в писмото, подписано и от ръководствата и треньорите на плувните клубове Спринт и Младост′91.

 
Два пъти в годината Пловдив е домакин на държавни лични отборни първенства по плуване, ежегодно се провеждат и два големи международни турнира по плуване с подкрепата на община Пловдив, всеки с по над 450 участници от 35 до 40 клуба от страната и чужбина.

Само на последния международен турнир "Младост" плувците от двата пловдивски клуба, трениращи на общинския басейн, спечелиха 216 медала, от които 91 златни. Пак местните деца за последните две години са поставили 25 републикански рекорда.

Подписалите писмото са категорични, че Пловдив има крещяща нужда от олимпийски плувен дом и призовават лидерите на града "да решат този пулсиращ казус".

Откритото писмо, подкрепено с подписка от близо 2000 души, е изпратено до кмета на града Иван Тотев, до областния управител Здравко Димитров, до председателя на Общинския съвет Савина Петкова, както и до премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: пловдив, спринт, младост′91, подписка, басейн
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини