БГ EN

Петобойската Световна купа в България става традиционна

19-10-2018 11:35 | Василен Димитров


България може да стане традиционен домакин на Световната купа по модерен петобой.

Заяви го Андрей Кузманов - председател на БФМП и член на бизнес комисията към международната федерация (UIPM), а твърдите индикации са от централата, дала висока оценка за надпреварата, която се състоя за първи път у нас през май в София.


Догодина Световната купа ще бъде втори кръг, ще се състои от 10 до 14 април, и  ще бъде ключова за трупането на точки за цедката на олимпийската квалификация за Токио 2020.

Тази година общият брой на участниците в София бе 148 (83 мъже и 65 жени). Броят на нациите бе рекорден - 27 държави и то при две отказали се.  

„Независимо дали ще има държавна подкрепа или не тази Световна купа ще се проведе. Ако трябва ще заложа собствени средства. Само една страна традиционно провежда Световна купа – Унгария, а тя е водещата сила в модерния петобой“, заяви Кузманов. 


Андрей Кузманов по време на тазгодишната Световна купа в София

След третото място на Явор Пешлеевски и Тодор Михалев на планетарното първенство за мъже в Мексико шефът на родния петобой е обнадежден от думите на спортния министър Красен Кралев, че всички спортове с призови класирания и домакинства на престижни състезания ще получат държавна подкрепа.

Самият тандем бе избран за №1 в анкетата на пресклуб „България“, провеждана сред родните журналисти.


Иначе догодина петобоят ни ще приеме и друго важно събитие от световен мащаб – шампионата за юноши и девойки от 17 до 19 години, който за първи път в историята ще се проведе вкупом в две възрасти.

„Този шампионат ще бъде изключително тежък, защото само състезателите ще бъдат над 450. Вариантите за провеждането му са няколко, като най-дългият е да се проточи до 11 дни. Най-тежкият ще е в седем защото тогава ще има огромно струпване на състезание и ще трябва да провеждаме едновременно по две състезания във всеки от спортовете“, коментира Кузманов.  

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: модерен петобой, явор пешлеевки, тодор михалев, андрей кузманов, световно, мексико, свеновна купа
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини