БГ EN

Плашат руските ветроходци заради регати в Крим

20-10-2018 14:39 | Иван Цанов

 

Русия е заплашена с изключване от Международната федерация по ветроходство (World Sailing), тъй като е провеждала състезания в Крим.

 

Жалбата е подадена от Украйна, съобщи списание SAILING SCUTTLEBUTT.

 

Аргументите са следните.    

 

На 27 март 2014 г. Генералната асамблея на ООН, в отговор на включването на Крим в състава на Русия, приема резолюция A/RES/68/262, която потвърждава суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна.

 

Въпреки че резолюциите на Генералната асамблея на ООН имат само препоръчителен характер, Международният олимпийски комитет и международните федерации по видове спорт стриктно се придържат към резолюция A/RES/68/262.        

В съответствие с т. 89.1 от Състезателните правила по ветроходство на World Sailing, всички официални състезания по ветроходство в Крим трябва да се провеждат от Федерацията по ветроходство на Украйна или присъединени към нея структури.     

 

Федерацията по ветроходство на Украйна е пресметнала, че само през 2018 г. Руската федерация по ветроходство е провела или ще проведе в Крим 19 състезания.    

 

Федерацията по ветроходство на Украйна многократно е подавала официални жалби до Международната федерация по ветроходство, че Руската федерация по ветроходство нарушава т. 89.1. от Състезателните правила.

 

Управителният съвет на Международната федерация по ветроходство винаги е разглеждал жалбите и е потвърждавал, че провеждането на състезания по ветроходство в Крим трябва да бъдат съгласувани с Федерацията по ветроходство на Украйна.   

Руската федерация по ветроходство обаче никога не изпълнява забележките относно Крим и напълно ги игнорира.  

 

Отговорът на руснаците  

 

В отговор на статията в сп. SAILING SCUTTLEBUTT Руската федерация по ветроходство излезе със заявление, което също поиска да бъде отпечатано в списанието.

 

В заявлението между другото се казва, че Крим не е анексиран от Русия през 2014 г., а включен в състава на Руската федерация вследствие на референдум, като за присъединяването към Русия за гласували 96 процента от гражданите на Крим.

 

В заявлението още пише, че въпросът за правния статус на Крим е политически въпрос и Международната федерация по ветроходство изобщо не трябва да го обсъжда – член 28d и 56 от Устава на  World Sailing.

 

Международната федерация по ветроходство не се занимава с политически въпроси.      


Решението

 

Решението за членството на Руската федерация по ветроходство ще се вземе по време на заседание на Международната федерация по ветроходство, което ще се проведе от 27 октомври до 4 ноември в Сарасота (САЩ).  

 

За да бъде изключена Руската федерация по ветроходство трябва да гласуват две трети от членовете на Управителния съвет на World Sailing, който се състои от 9 човека.      

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: ветроходство, Руска федерация по ветроходство, Федерация по ветроходство на Украйна, Международна федерация по ветроходство
КоментариDelfina

Спринт
Други новини