БГ EN

Политически бойкот остави без зрители мач по водна топка

07-11-2018 15:55 | Иван Цанов

 

Женските състави по водна топка на Испания и Израел играха поради политически усложнения пред празни трибуни в Барселона.

 

Мачът, който бе част от европейската квалификация в рамките на Световната лига под егидата на ФИНА, завърши с безапелационна победа на испанките с 11:5 (4:0, 2:2, 4:3, 1:0).

 

Първоначално срещата бе насрочена за понеделник, но тя бе оставена без място за провеждане от общинските власти на Молинс де Рей (намира се на 18 км от центъра на Барселона), поради натиск от антиизраелски настроени активисти известни като BDS, които настоявали за бойкот.

 

След като това станало известно министърът на културата и спорта на Израел Мири Регев направил контакт с ресорния испански министър, като го помолил да осигури провеждането на срещата.  

 

Междувременно президентът на Испанския олимпийски комитет Алесандро Бланко Браво се обадил на Ревитал Коен Глушка (президент на Асоциацията по водна топка на Израел) за да поднесе извинения.

 

След като научава за инцидента ФИНА (Световна федерация по плувни спортове) се намесва енергично, като се позовава на член C4 от своя устав, който гласи, че „ФИНА не позволява никаква дискриминация срещу национални федерации и физически лица (състезатели, служебни лица, съдии, делегати и др.) въз основа на раса, пол, религия или политическа ориентация“.

В крайна сметка срещата се игра с един ден закъснение, но поради опасения от провокации тя се провежда при закрити врата. 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Израел, Испания, женска водна топка, Световната лига на ФИНА за жени по водна топка
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини