БГ EN

Стойчев гост на българската база в Антарктида

Снимки: Петър Стойчев
Снимки: Петър Стойчев
17-11-2018 11:44 | Василен Димитров


Петър Стойчев се надява да посети българския лагер в Антарктида.

Дни преди участието си в историческото състезание по ледено плуване във водите на Седмия континент пътува с първата наша група, тръгнала за остров Ливингстън. 


Световният и европейски шампион в маратона се щракна с членовете на българската експедиция.

После с останалите състезатели Петър Стойчев продължи пътуването си по вода, което ще трае две денонощия.

За самата надпревара ще бъде дебнат прозорец за благоприятно време - на 21-22 ноември.

Историческото състезание на 1 км, организирано от Международната федерация по ледено плуване, ще чака зелена светлина от капитана на кораба, от който ще скочат във водата 16 корави мъже от 9 нации.


Преди да посети българската база на остров Ливингстън Стойчев направи тренировка в Магелановия проток при Пунта Аренас (Чили). Температурата на водата е бе в рамките на 7 градуса по Целзий. Цялата група от състезатели посетиха музея на Фернандо Магелан в Пунта Аренас, където след възстановка  в реални размери е кораба на Магелан „Виктория”,  с който великият мореплавател е направил първата в света обиколка на земното кълбо през 1522 г.

За късмет и здраве плувците целунаха  паметника на Фернандо Магелан в центъра на пристанищния град.

 

„Всичко е наред и сме готови да тръгваме към Антарктида. Имахме няколко срещи с хората от организацията по самото пътуване и капитанът на кораба. В Пунта Аренас срещнах много хора, които знаеха за нашето предстоящо пътуване и пожелаваха успех и спокойни води по целия път. Ще слезем на почти 2000 км към Южния полюс и вече се запознахме с приблизителното място на състезанието по сателитните карти.

Тренировката, която направихме на Магелановия проток беше около 30 минути, но температурата на водата показваше малко под 7 градуса. Студена и много мътна вода, но се надявам на Антарктида условията да бъдат съвсем различни. Там ще бъде кристално чисто, но водата около минус 0,3-0,4 градуса.


Живи и здрави на 21 или 22 ноември трябва да стартираме. Знаете, че ще се плува 1 км. Здрав съм и много мотивиран да спечеля историческия първи старт на Антарктида”, каза от Пунта Аренас Петър Стойчев.


През последните дни на чилийска земя българинът тренираше и в басейн със студена вода, за да се аклиматизира максимално към условията на Антарктида. Заради липсата на интернет връзка на кораба , новините около експедицията на състезателите ще бъде давана от пристанищните власти на Пунта Аренас.

Те ще бъдат единствените, които чрез сателит ще осъществяват комуникация с екипажа на кораба.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: петър стойчев, антарктида, ледено плуване
КоментариDelfina

Спринт
Други новини