БГ EN

Айсберг бави Стойчев за плуването на Антарктида

Снимки: Петър Стойчев
Снимки: Петър Стойчев
21-11-2018 12:15 | Васо Чинаски

 

Разпаднал се ледник на мястото на старта отложи плуването на Петър Стойчев в ледените води на Антарктида.

Световният и европейски шампион в маратона е вече пети ден в очакване на историческото състезание, в което на 1 км ще мери сили с още 15 корави мъже от 9 нации.

„Добре сме, но в объркана ситуация. Не знам защо трябваше да ходим толкова далеч към южния полюс, но това решение на капитана и организационния комитет е малко странно. На работната среща в Пунта Аренас в Чили ни беше съобщено, че ще бъде спокойно и във водата няма лед. Лично капитанът ни показа локацията, която е на 3072 км от пристанището в Чили и в района на „ Съюз на ледниците” в Антарктида. При пристигането се оказа, че се намираме в залив пълен с лед. Нещо като ледена каша. Абсолютно невъзможно за плуване“, коментира по сателитния телефон Стойчев.

Отговорниците за състезанието са добре запознати с района и били силно учудени, че според последните сателитни снимки там е чисто откъм лед, но вероятно няколко часа по-късно се е разпаднал айсберг или ледник.Така изглежда стартът на надпреварата в момента

„Можеше да не изминем толкова път и да попаднем в тази ситуация, но нищо не може да се направи. Със сигурност състезание ще има. В момента се правят нови изчисления за мястото на старта. Успях да измеря температурата на водата. Точно минус 1,4 градуса. На въздуха е минус 3,7 по Целзий, но постоянно духа силен вятър“, допълни Стойчев в разговора си с медийния му съветник Николай Илиев.

На борда на кораба са пътували и наши изследователи, които са слезли на остров Ливингстън, където се намира българската полярна база, но за съжалание никой от другите пасажери не е успял да стъпи на брега.


„Много ме хвана яд, че не ми дадоха да сляза и да разгледам базата. Видях я само от кораба. Имаше вълнение и лодките свалиха нашите специалисти, а мен не ме качиха. Било от съображение за сигурността ми. Вероятно са прави, но надали друг път ще имам този шанс. Българските изследователи са изключително позитивни и добри хора. По-приятно беше като имаше и още българи на кораба, но в крайна сметка за друго съм дошъл на другия край на света. Здрав съм, в добро настроение и чакам да кажат кога ще бъде състезанието. Красотата, която виждам като природа и айсберги не може да се опише. Невероятно място, пълно с живот под водата и пингвини на сушата”, завърши световният и европейски шампион в дългите плувания.Маршрутът на Петър Стойчев

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: петър стойчев, антарктида, ледено плуване
КоментариDelfina

Спринт
Други новини