БГ EN

Когато Стиката беше играч

Снимки: архив Ивайло Христов, Спринт
Снимки: архив Ивайло Христов, Спринт
22-11-2018 10:15 | Василен Димитров

 

На 6 ноември се навършиха 12 години от кончината на неподражаемия плувен треньор Емил Стоичков-Стиката. По същото време за печат се подготвяше новият брой на списание „Спринт“, в който актьорът и режисьор Ивайло Христов говори за любовта си към водната топка, която го е подготвила за живота и професионалната му реализация.

Сред снимките от личния му архив има и две с отбора на „Левски-Спартак“ и там негов съотборник е Стиката.

С него са ставали държавни шампиони при юношите през 1972 г. Техен треньор е Георги Петров.1972 г. Отборът на Левски-Спартак с републиканската титла при юношите младша възраст.  От ляво надясно, клекнали: Лъчезар Бояджиев, Иво Палийски, Георги Петров – старши треньор,  Валентин Николов, Ивайло Христов, прави: Димитър Александров, Яни Куков, Георги Малахов,  Боян Брайков, Герасим Герасимов, Емил Стоичков и Григор Романов.

 

В същия състав е и изявеният журналист в областта на плувните спортове и международен съдия Иво Палийски.


Емил Стоичков стига и до националния отбор, играе в Куба на турнир „Дружба“, който по това време е с ранг на младежка миниолимпиада.


Стиката на горния ред най-вляво

Като треньор Стиката реши да се пробва в плуването. И за 26 години в професията, която заемаше почти цялата част от ежедневието и нощите му, направи десетки елитни състезатели.

Бе сред пионерите на ПК Люлин, после се завърна в родния клуб Левски.


Стиката беше неподправена, колоритна и обединителна фигура в българското плуване. Искрено и неподправено живее с мъките и болките на българския „син” спорт.

Сърцето му пулсираше с него, но точно то го предаде. Беше само на 52 г.

 

Новият брой на „Спринт“ можете да намерите по реповете, бензиностанциите и супермаркетите!

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: емил стоичков, стиката, левски, ивайло христов, спринт
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини