БГ EN

Стойчев ще плува и под северния полюс след 3 месеца

27-11-2018 15:02 | Василен Димитров

 

Три месеца след като плува победно в най-южната част на планетата, Петър Стойчев ще скочи във въдите на най-северната.


Майсторът на дългите и екстремни изпитания ще направи това по време на третото световно първенство по ледено плуване в Мурманск (Русия).

Всъщност Стойчев вече се е състезавал в този район.

Двукратен шампион на планетата е по ледено плуване. А подобни акции, както и тази на Антарктида, целят популяризирането на този нов спорт. Крайната цел е да влезе в програмата на зимните олимпийски игри. По този начин плуването ще присъства и в двата форума под петте преплетени кръга.

 

Междувременно доктор Георги Максимов обясни в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия защо организмът на ракордьора по преплуване на Ламанша и 11-кратен носител на Световната купа успява да се наложи над останалите в екстремни условия.

„Петър Стойчев е феномен. Има невероятни природни дадености и характеристики, които си заслужават генетично да бъдат изследвани. Освен физическата издръжливост, която включва перфектна адаптация на нервната система към околната среда, оттам нататък е сърдечносъдовата, белодробната система, но се изискват и невероятни психически качества”, коментира доктор Максимов.

 

„От студа тялото се свива, мисленето се забавя, но той може да разпредели силите си и го прави всеки път. Той е единственият, който излезе, стъпвайки на краката си. Останалите - с помощ. Неговата тренировка е под душа в къщи със студената вода. Мозъкът му контролира всичко”, обясни Ники Илиев, който отговаря за връзките на Стойчев с медиите.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: петър стойчев, антарктида, ледено плуване
КоментариDelfina

Спринт
Други новини