БГ EN

Стойчев подарява екипа си от Антарктида на Спортния музей

Снимки: LAP.bg, Петър Стойчев
Снимки: LAP.bg, Петър Стойчев
03-12-2018 13:36 | Василен Димитров


Петър Стойчев ще дари екипировката, с която плува победно във водите на Антарктида, на Музея на спорта, намиращ се на Националния стадион „Васил Левски“ в София.

 

След първото състезание в акваторията на Седмия континент е възникнала идеята да бъде разигран благотворителен търг с предмети на състезателите.

 

Стойчев обаче e преценил, че мястото на банските му, очилата иплувната шапка, произведени специално от Delfina за надпреварата от 1 км, трябва да останат в България.


Подарил е единствено тапите за уши на лекаря, погрижил се за кондиционното му състояние.В Музея на спорта предмети, свързани с големи успехи в плуването ни са оставили вече Таня Богомилова, Нина Рангелова и Антъни Иванов.


На всеки състезатели преди старта са били направени маркировки на вените, за да може да бъдат направени по-лесно вливания на медикаменти при нужда.

 

След плуването температурата на ушите му показала 30,8 градуса.

Имало е състезатели с под 30 градуса, но нямаше бедстващи състезатели, разказа Петър Стойчев при срещата си с журналисти на столичния басейн “Спартак“.

Плувците на Антарктида е нямало право да ползват мазила за сгряване и против претриване от солената и твърда от натрошения лед вода, за да не нарушат равновесието на екосистемата. В тази връзка са подписали цяла камара декларации.

 


За Стойчев състезанието на Антарктида е било по-трудно и от преплуването на Ламанша, защото е трябвало да се готви в екстремни условия дори на сушата.

На моменти е пиел хапчета против морска болест през 4 часа. На връщане вълните били толкова големи, че изпочупили всичката посуда на кораба и трябвало да бъде купувана нова.

„Времето в Антарктида се сменя през 15 минути. Може да грее слънце, а след това идва силен вятър, започва да вали сняг. Лошото време продължи няколко дни и това създаде напрежение, защото това можеше да провали плуването. Имаше опасност да не направим това състезание, за което бяхме отишли", каза Стойчев.

"Преди самото плуване всички бяхме събрани във фитнеса на кораба, докторът измери температурата на всеки от нас и бяхме готови да стартираме. Забранено е всякакво мазане за запазване на телесната температура.Когато дойде време за нашата серия, времето отново се влоши със силен снеговалеж и силен вятър. Трудното беше, защото не се знаеше кога ще плуваме“, допълни световният и европейски шампион в маратонското плуване.


 
„Имал съм много състезания, но в тях се знаеше кога ще стартираме, докато тук имаше много неща, които утежняват самото плуване. Температурата на водата беше минус 1,2 градуса по Целзий. Имаше малки парчета лед, които плуват на повърхността. Усещането е много неприятно, трудно мога да опиша студа, който първоначално се изпитва. Основното е човек да може да издиша и да изпъне тялото във водата, защото условната реакция е когато ти е студено, да се свиеш.

Когато наближих финалната точка, чувствах, че мога още да плувам, но се радвах, че състезанието най-сетне приключва. Имах сили и затова си позволих да финиширам с бътерфлай. След финала не усещах студа, може би заради адреналина”, допълни  Стойчев.

Три месеца след като плува победно в най-южната част на планетата, Петър Стойчев ще скочи във въдите на най-северната.

Майсторът на дългите и екстремни изпитания ще направи това по време на третото световно първенство по ледено плуване в Мурманск (Русия).

Всъщност Стойчев вече се е състезавал в този район.

Двукратен шампион на планетата е по ледено плуване. А подобни акции, както и тази на Антарктида, целят популяризирането на този нов спорт. Крайната цел е да влезе в програмата на зимните олимпийски игри. По този начин плуването ще присъства и в двата форума под петте преплетени кръга.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: петър стойчев, антарктида, ледено плуване
КоментариDelfina

Спринт
Други новини