БГ EN

В ледени води

09-12-2018 12:01 | ЯнаКасова, Икономист

 

С плуване и на Северния, и на Южния полюс иска да се похвали Петър Стойчев. Само преди две седмици българинът победи в първото състезание на Антарктида. А три месеца след като плува в най-южната част на планетата, ще го стори и във водите на най-северната. Стойчев ще направи това по време на световното първенство по ледено плуване в най-големия град на север от полярния кръг Мурманск, близо до границата на Русия с Норвегия и Финландия.

Но Стойчев не е просто търсач на екстремни изживявания. Световният и европейски шампион в плувния маратон, както и 11-кратен носител на Световната купа, е сред двигателите на лобирането леденото плуване да се превърне в олимпийска дисциплина. Ако това се случи, то плуването ще бъде единственият спорт, представен и на летни, и на зимни олимпийски форуми.

Зад идеята стоят и двете водещи организации – Световната асоциация по ледено плуване (IISA) и Международната асоциация по зимно плуване (IWSA), които регламентират и класифицират състезанията в ледени води.

Пекинската асоциация по ледено плуване пък ще има ключова роля по пътя на спорта към Олимп. Китайската столица е домакин на Зимната олимпиада през 2022 г., а местните радетели на екстремния спорт вече активно работят по въпроса за дебют именно в Пекин. Самото предложение за включването към зимните спортове ще бъде гласувано на конгреса на МОК, предшестващ Летните игри в Токио през 2020 г.Популярността е важна

А акции като първото състезание на Антарктида са част от популяризирането на екстремния спорт, което е сред основните изисквания, за да влезе той под петте преплетени кръга. Плуването във води, близки до точката на замръзване, е най-развито в Русия и скандинавските държави. Правилата на асоциациите за ледено плуване са ясни – състезанията могат да се проведат в басейн или в открити води, но температурата на водата не трябва да надвишава 5 градуса по Целзий.

Плувците носят бански костюм, който не слиза под коленете и под раменете. Позволени са шапката и очилата, но не и неопрени. Дисциплините са до 1 км и до 1 миля и са съобразени с безопасността.

„Това се прави, за да се гарантира, че амбицията на плувците не надхвърля границата на риска, който може да се управлява, коментира създателят на IISA Рам Баркай, също екстремен плувец. – В противен случай някои хора вероятно ще се опитат да плуват на по-дълги разстояния, които не са безопасни. Дистанцията от километър е за скорост (има 25-минутна граница), а милята е повече за приключенския аспект на леденото плуване – да пътувате по света, за да плувате на невероятни места.”

Именно на дистанция от 1 км се наложи Стойчев на първия организиран плувен маратон на Антарктида. 42-годишният българин преплува дистанцията за 11:08.38 минути.

Надпреварата се състоя в близост до остров Тринити, в залива Микелсeн Харбър. В ледената гонка взеха участие 15 състезатели от 9 държави. При жените победи Виктория Мори от Аржентина с 12:09.31 минути. Всъщност Мори беше изпреварена само от Стойчев.

Пълният текст четете в Икономист

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: петър стойчев, антарктида, ледено плуване
КоментариDelfina

Спринт
Други новини