БГ EN

Равносметката от световното в Китай

Снимки: Gulliver Photos/Getty Images, LAP.bg
Снимки: Gulliver Photos/Getty Images, LAP.bg
17-12-2018 09:15 | Иван Цанов

 

Световното първенство по плуване на малък басейн в Ханджоу (Китай) бе истински празник за синия спорт. 

Интересът бе огромен, а водещите торпили направиха незабравимо и вълнуващо шоу.

 

Като цяло в чисто спортен план изненади в Китай почти нямаше.

 

Голямата звезда на първенството беше южвноафрканецът Чад ле Кло


Първи отборно стана съставът на САЩ. Американската доминация в плуването продължава вече десетилетия и краят й не се вижда.

Доказателството са това са спечелените общо 35 медала, от които 17 златни. Наистина впечатляващо.

 

Голямата звезда на САЩ Каелъб Дресъл

Втори отборно, донякъде неочаквано, се ситуира тимът на Руската федерация. Явно там се работи много професионално и резултатите го потвърждават. Руснаците завоюваха общо 14 медали, от които 6 титли.


Очаквахме повече от Китай. Спечели „само“ три златни медала, от общо 46. За страна с претенции за световна сила не е особено добър резултат. При това бе и домакин на шампионата.         

 

Българите

 

Представянето на българите като цяло бе относително добро. Те реализираха общо девет национални рекорда и доста лични постижения. Основният проблем е, че ние сме избрали стратегията на догонване, а тя трябва да бъде на изпреварване.

 

Българите се опитват да скъсяват дистанцията спрямо най-добрите, но последните се отдалечават от нас с прекалено бързо темпо и ние не успяваме да ги стигнем.

Като цяло българското спортно плуване си остава далеч от средното световно ниво.

Ако разделим страните в света на пет големи категории спрямо тяхната съвкупна мощ, то те се подразделят така: силни, над средно ниво, средно ниво, под средно ниво, слаби. Ние попадаме в четвърта категория – под средно ниво.  В случай, че успеем да стигнем до средното ниво ще бъде отлично.

Това по принцип е изпълнима цел и трябва да се работи упорито за нея.    
 

Изпратихме рекордно голяма група  от седмина: Антъни Иванов, Йордан Янчев, Калоян Братанов, Любомир Епитропов, Светлозар Николов, Габриела Георгиева и Диана Петкова.

      

 

Най-добре се представи Антъни Иванов, който стана осми в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай.

 

Вероятно при Иванов ще проработи и синдромът „Попангелов“. В миналото всички очакваха от легендарния ни скиор-алпиец само победи, като и при най-малкия неуспех бе критикуван, често настървено и безмилостно.

 

Няма как непрекъснато и постоянно Антъни Иванов да подобрява своите постижения. Все някога ще претърпи и неуспехи. Точно тогава, тези които най-много го хвалят днес ще се обърнат срещу него на 180 градуса. Виждали сме го многократно в другите спортове. Няма как в плуването да бъде по-различно. Диалектика.

 

Не прави добро впечатление обстоятелството, че най-добрият ни плувец не споменава приноса на треньорката, която го изведе на подстъпите към върха – Роза Георгиева от Велико Търново, като дори си позволява да говори с неуважение за нея.

 

Иначе към момента в българското спортно плуване се е оформило едно ядро от млади състезатели, които притежават голям талант и могат да стигнат много далече.

 

Дали обаче ще реализират потенциала си зависи основно от фактори, които лежат извън тях – финансиране, мениджмънт, логистика, инфраструктура, държавна и общинска подкрепа, медийно отразяване.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Световно първенство в Китай 2018, Ханджоу
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини