БГ EN

Топ 10 на събитията в българската водна топка през 2018 г.

Снимки: Делян Господинов, Евгени Цеков, Светозар Добричков, Нели Бърнева, Николай Кръстев
Снимки: Делян Господинов, Евгени Цеков, Светозар Добричков, Нели Бърнева, Николай Кръстев
31-12-2018 12:00 | Николай Кръстев

 

Предлагаме ви вече традиционния преглед на Топ 10 от събитията във водната топка през приключваща 2018 г.

1. Спечелване домакинството на първото европейско първенство на U15 в Бургас. Българската федерация по водна топка получи от ЛЕН правото да организира историческия първи финален кръг на континентален шампионат по водна топка за 15-годишни юноши (родени 2004 и по-малки).Мачовете ще са от 21 до 28 юли 2019 г. в супермодерния басейн „Парк Арена ОЗК” в Бургас. В първенството ще играят най-добрите 16 отбора в Европа във възрастта U15.2. Избирането на нов председател и нов Управителен съвет на БФВТ. На 6 октомври 2018 г. на общото събрание в София Българска федерация водна топка бе оглавена от Петър Петров, а в УС влязоха още Димитър Николов, Валентин Вълев, Стоян Стоев, Юлиян Спасов, Стоян Малкочев и Кирил Нешев.3. За трета поредна година националният отбор по водна топка за девойки игра на финали на европейско първенство. На континенталния шампионат за U19 в Мадейра съставът ни бе воден от Това Томов, главен треньор на БФВТ.

Участието на българския отбор бе подсигурено финансово само със собствени средства на федерацията.4. През месец май 2018 г. новият басейн „Парк Арена ОЗК” в Бургас бе домакин на европейската квалификация в група „Б” за юноши U19. Българският отбор бе воден от Тома Томов и Николай Николов.5. Мъжкият отбор на Локомотив НН под ръководството на Георги Гаджев спечели втори дубъл в историята си с титла и Купа на България след 2013 г. Така трофеите на Гаджев през 2018 г. заедно със златните медали при юношите старша станаха три (най-много у нас), а общо титлите на клуба за последните 14 години вече са 34.6. Отборите на КПС Варна с треньор Найден Найденов за втори пореден път спечелиха държавните първенства във възрастите U15 и U17.

С това титлите на клуба от създаването му през 2008 г.  досега станаха общо 15.7. За трета поредна година варненският Комодор с треньори Николай Райков и Николай Николов спечели титлата при децата U13, с което клубът отново доказа, че има една от най-добрите школи за подрастващи ватерполисти у нас.8. Първият турнир за Купата на БФВТ за 11-годишни ватерполисти U11 в Кранево бе спечелен от отбора на ЦСКА с наставник Йордан Велинов. Златото при малчуганите е първо за клуба от обозримото минало в последните 20 години.9. Мъжкият отбор на Черноморец за първи път в историята си стигна и игра финал за Купата на България. Възпитаниците на Петър Йонов отстъпиха с 6:11 през Локомотив НН в мача за златните медали.

През 2012-а Черноморец завърши трети за Купата на България.10. Българската фирма Delfina вече твърдо влезе в Топ 3 на света по производство и реализация на пазара на екипировка за водна топка. Компанията, основана от Стоян Стоев, е основен  на националните федерации по водна топка на България, Черна гора, Австралия, Канада, Нова Зеландия и др.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водна топка, обзор
КоментариDelfina

Спринт
Други новини