БГ EN

Сладко и солено. Кога, как и колко?

08-09-2019 15:20 | zdravodete.bg

 

Децата са по-чувствителни на вкусови стимули от възрастните. Това означава, че те усещат по-ниски концентрации на сол и захар от родителите си.

Затова не е необходимо допълнително да „овкусяваме” детските храни – те са вкусни на детето и без да се осоляват или да се добавя лъжичка захар.

Имайте предвид, че вкусът към сладко е вроден (майчината кърма е най-сладкото животинско мляко) и е закодиран в човешките гени, но колкото по-късно добавим сол и захар към храната на децата, токова по-малък е рискът те да се „привържат” към подправените храни и да пренебрегнат натуралните продукти, които не са толкова наситени на вкус.


Това обяснява защо често пъти детето отказва пресни ягоди, но търси „ягодово” плодово мляко (което съдържа по-малко от 1% ягоди, но за сметка на това е силно подсладено) или защо не иска да яде готвено ястие с месо, но налита на пикантната луканка.

Така че колкото по-късно въведете сол и захар в менюто на децата, толкова по-добре. До 1-годишна възраст категорично не солете ястията на мъниците, тъй като незрелите им бъбреци се затрудняват с елиминацията на солта.

Съобразете се и с това, че много продукти съдържат „скрита” сол – кашкавал, шунка, маслини, корнфлейкс и др.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: храна, здраве, любпитно, деца
КоментариDelfina

Спринт
Други новини