БГ EN

Заплатата на спасителя гони 2 бона

17-01-2019 12:16 | bgtourism.bg

 

2000 лева вече достигат заплатите на спасителите и аниматорите по Северното Черноморие.

Високите възнаграждения се дължат най-вече заради недостига на кадрите в туристическия бранш. На много места работодателите осигуряват спане, храна и ваучери, а за служителите, които не желаят настаняване се предлага безплатен автобусен транспорт.

В популярен сайт за набиране на кадри вървят множество обяви на фирми за аниматори, които селектират вече екипите си за хотелските обекти.

Преди няколко години възнагражденията за двете професии бяха в размер на 600-700 лева, но сега сумите са коренно различни, коментират концесионери и хора в сферата на туризма.

Сега основно се набират работници за 1300-1800 лева, а на места офертите стигат 2 бона.

„Все пак трябва да се има предвид и това, че работата е сезонна, а рискът е голям. Нормално е това възнаграждение от близо 2000 лева за нашия труд“, заявяват спасители.

Размерът на възнаграждението зависи от големината на плажа и рисковете, които носи мястото. Цената на труда скача най-вече защото липсват квалифицирани кадри. В разгара на зимния сезон вървят вече интервютата за работа за летния сезон, като първите назначения ще бъдат в края на март – началото на април, за да бъдат подготвени плажовете.

В последните години много от българите спасители намериха работа в държави като Испания, Португалия, Гърция, Италия, Малта, дори и в Германия и Франция, където заплатите са по 2000 евро. По близо 3000 долара вървят възнагражденията в арабските държави.

По морето липсват достатъчно кадри на лекари и аниматори. Ако се намерят такива, те не поемат ангажимент за по-малко от 70-80 лева на ден плюс храна, транспорт и спане, коментират в туристическия бранш. Шеф-аниматорите на екипите получават по близо 2500 лева, коментират работодатели.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: воден спасител
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини