БГ EN

Найден Найденов: КПС Варна гони три титли във водната топка

27-02-2019 15:26 | chernomore.bg

 

Найден Найденов е главен треньор в КПС Варна. Работи с ватерполисти от различни възрастови групи. Играещ треньор е и на мъжкия състав, който беше сформиран едва преди година, а вече е във финалите на държавното първенство по водна топка. Категоричен е, че това е спортът за него. Същата отдаденост изисква и от своите състезатели. Срещаме се след лагер-сбора на националния отбор до 15 години, който се проведе на басейн „Приморски“ във Варна. Найден е един от двамата селекционери на тима, който ще участва в европейско първенство през юли.

 

- Г-н Найденов, с колко деца работи вашият клуб?

- Имаме над 100 деца общо - картотекирани и записани за начално обучение. Трима треньори сме в клуба.

Имаме от най-малката възраст – 11- годишни, до мъжки състав във водната топка, а също така жени и девойки.

 

 

- Има ли достатъчно интерес сред децата към вашия спорт?

- Да, има много голям интерес, особено лятото, като започне да функционира малкият басейн, има непрекъснато групи.

 

- Как подбирате децата, с които да работите, и какви са всъщност качествата, които определят успеха във водната топка?


- Всеки треньор сам за себе си избира какви качества трябва да притежава едно дете, с което ще работи – дали ще е повратливо, дали ще е бързо, дали ще е отскокливо, дали ще е ръстово… Всеки треньор индивидуално си прави своя подбор.

 


- Вие лично как ги подбирате, какво търсите в тях?


- Най-вече да са сериозни и да искат да посещават басейна редовно. В днешно време това е трудност, с която предполагам, че се сблъскват всички мои колеги, да привлечем децата да тренират, не просто да идват на басейна любителски от време на време.

 


- Много се говори точно за това как да се насърчат децата да тренират, не само водна топка, а и другите видове спорт. Какво според Вас трябва да се направи реално в тази посока?


- Много неща може да се направят. Не смятам, че аз съм човекът, който трябва да коментира темата, има хора над нас, които правят политиките в областта на спорта, и те трябва да кажат какво да се направи. Според мен трябва да започнат да тренират още от много малки, независимо дали ще станат спортисти, или не, по-важното е, че ще им се отрази добре от здравословна гледна точка.

 


- Каква е всъщност оптималната възраст, на която е добре да се започне с тренировките по водна топка?


- При нас ги вземаме от шестгодишни.

 


- Кога и защо се насочихте към този спорт?


- Аз започнах осемгодишен. Запалих се покрай мой приятел, който тренираше по басейните. Веднъж го попитах може ли да отида с него да опитам, взе ме със себе си и така започнах.

 

- Имал ли сте колебание дали да продължите с водната топка, или да се насочите към някой по-популярен и съответно по-комерсиален спорт?

- Да, аз тренирах два спорта успоредно и в тийнейджърска възраст, когато бях на 15-16 години, доста се колебаех с кой да продължа, но точно по това време влязох в националния отбор по водна топка и това беше моментът, в който тотално се отдадох на този спорт, който обичам и до днес.

 


- Какво означава за Вас, че сте бил част от националния отбор като състезател, сега сте и селекционер при 15-годишните?


- За мен означава много… Аз се гордея с това, което правя. Нашият клуб се опитва да вдигне нивото в българската водна топка. Предстоят ни европейски квалификации в Грузия с 15-годишните и след това европейско първенство юли месец в Бургас. Много ще е трудно, изоставаме доста от световната сцена, но се надявам да наваксаме, тази година особено се вижда, че нещата вървят в много по-добра посока.

Българската федерация по водна топка ни осигури консултант от Испания, казва се Ивайло Пачалиев – много добър специалист, на много неща ни научи – мен и другия треньор Ангел Бенински, на децата също доста неща показа, защото едно е да знаеш упражненията, друго е да ти покажат от първа ръка каква е техниката на изпълнение на тези упражнения.

Това е нещо, което тук, в България, нямаше откъде да вземем.

 

- В какво изоставаме най-вече от водещите сили във водната топка?


- Много дълга тема… Изоставаме в организацията на първо място. Спортистите ни имат доста да наваксват и в подготовката с краката, надявам се това да се промени с времето, то не става за един ден. Мисленето на родителите също се надявам да се промени, защото те са първите, които водят детето на басейна. Масова практика в днешно време е малко ако му стане трудно на детето или студено, родителите започват да звънят по телефона и да казват, че няма да дойде на тренировка.  Доста са променени нещата от преди.

 

- С какво са по-различни днешните деца от предишните поколения?


- Децата не бих казал, че са различни, по-скоро мисленето е различно. Ако искат да спортуват нещо и наистина да станат добри, те всеки ден трябва да посещават тренировки, организмът свиква с темпото и натоварването и за него не е проблем.

Не може два месеца да тренира, два месеца да пропуска и след това всички да се чудят защо стои на едно място и не се развива.

 

- В началото на февруари на басейн „Приморски“ се проведе и лагер на националния отбор до 15 години. Трудно ли направихте първоначалната селекция и имате ли визия кои от състезателите ще влязат в отбора за предстоящите европейски квалификации в Грузия?


- Лагерът протече много добре. Да си призная, не очаквах такава амбиция от страна на децата, за първи път виждам всичките да са на линия, готови за тренировка, подходиха с желание към всяко едно упражнение. 

 

- Колко варненски състезатели има в отбора?


- Все още не мога да кажа колко ще бъдат в основния състав, защото това беше лагер на разширения състав, бяха 25 деца, от които ще останат 15. Тези 25 деца бяха определени по нормативи и бяха включени деца от всички градове, в които се развива водна топка. Бяха подбрани 25-те деца с най-добри резултати, а са наблюдавани и в мачовете, няма как само на лист хартия да се прави подбор. От тях ще останат 15 деца, които ще пътуват за Грузия.

 

- Кои са всъщност водещите школи по водна топка в страната, къде се развива този спорт?


- Във Варна и Бургас, във Враца и София, в Кърджали. Надяваме се да започне да се развива и на други места. Пловдив е голям град, там задължително трябва да има водна топка, Плевен, Стара Загора също, Сандански… Добре е да се развива на много места, за да има добра конкуренция между отборите, тогава ще има и силен национален отбор, иначе няма как да се получи.

 

- Какви са амбициите за предстоящата европейска квалификация в Тбилиси и кои са съперниците, които ще срещнем там?


- Съперниците, които ще срещнем, са Сърбия, която е водеща сила в света, Грузия – като домакин, Азербайджан и Литва. Преди това ще се включим в още един турнир в Грузия, на който ще има и украински представители. Тогава ще видим какво е нивото на отборите, в момента нямаме представа, тъй като за първи път в историята се организира европейско първенство по водна топка за 15-годишни. Не можем да проучим отборите предварително. Моята амбиция е да станем първи, дали ще се получи – ще видим.

 

- За Вас лично задачата на треньора или на играчите е по-отговорна при такива важни състезания?


- И двете не са за омаловажаване. Може един отбор да притежава перфектни състезатели и ако треньорът сгреши тактиката, тимът да загуби, и обратно, може състезателите да са много слаби, но с правилна тактика да се спечели мача.

 


- Доволен ли сте от представянето на КПС Варна, в българското първенство и какви цели си поставяте за тази година?


- Изключително съм доволен. Клубът се разви много добре в последните три години. Ние сме шампиони при 17-годишните две години подред, при 15-годишните също сме шампиони, при 19- годишните сме вицешампиони, тази година ще гоним титлата. Мъжки отбор направихме тази година, който засега върви доста добре. Имаме също така отбори от 11-годишни и от 13-годишни състезатели.

Общо взето клубът върви напред, защото има добра организация, осигурена от нашия председател Стоян Малкочев, той успя да приложи доста нови неща и смятам, че това си казва думата. Когато се работи правилно и има правила, които се спазват, нещата се случват!

 

 

 


- Все още сме в началото на годината. Какво си пожелавате – за вас, за клуба и за националния отбор?


- На първо място си пожелавам националният отбор да направи едно страхотно представяне на европейското първенство, не искам да бъда скромен. Това е най-важното нещо, за което всички клубове работят – да дават състезатели на националния отбор, това е лицето на нашата нация в този спорт. На клубно ниво тази година имаме шанс да станем шампиони в три възрасти – дай Боже, да станем. За мъжкия отбор си пожелавам достойно представяне на финала, а за малките – да идват на тренировки и да продължават да се развиват…

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: КПС Варна, Найден Найденов, водна топка, Варна
КоментариDelfina

Спринт
Други новини