БГ EN

Стойчев отказа втората дисциплина за световното по ледено плуване

Снимки: Илиев спорт агенция
Снимки: Илиев спорт агенция
14-03-2019 20:38 | Васо Чинаски

 

Петър Стойчев направи първата си тренировка за световното първенство по ледено плуване в мразовитите води на Семьоновското езеро в Мурманск (Русия).

Проведе аклиматизационно влизане за почти 3 минути при температура на водата от минус – 0,1 градуса, а на въздуха -7, но при  силен вятър.

Стойчев бе посрещнат с бурни аплодисменти от конкурентите си и от местни жители, които бяха запознати с успехите му. Наложи се тренировката да бъде  забавена с половин час, заради снимки, интервюта и автографи.

В продължение на дни десетки работници са изрязвали леда в езерото с дебелина от над 90 сантиметра, за да оформят 25-метров басейн за близо 350 състезатели от 38 държави.

Разположени в непосредствена близост до водата са 11 военни палатки, снабдени със специални печки за екстремните плувци. Осигурени са и две големи джакузита с гореща вода.

Всичко това е изградено върху дълбокия лед, а около басейна е направено трасе за ски бягане и кънки. Стойчев ще плува само в дисциплината 1000 м св. стил, чийто световен рекорд (12:15 минути) е негов - отпреди три години.

 

„Много беше студено. Първите 25 м на тренировката ме заболя силно главата, но продължих с равномерно темпо до края на предвидената дистанция за деня от 200 м. Бързо възстанових, което ме изненада приятно и сега се чуствам добре. Решихме с моя щаб да откажа дисциплината от 500 м св. стил. Ще плувам само на 1 км. Подготвен съм и чакам с нетърпение състезанието. Виждам еуфорията на хора от цял свят“, заяви Стойчев.Световният и европейски шампиона на 25 км в открити води счита за сериозни конкуренти представителите от Русия, Република Южна Африка, Китай и Италия.

„Става все по-трудно с всяка година, но мен това не ме плаши. Влизам и се раздавам до последната секунда. Всичко това го правя за България и това е най-голямата ми мотивация и цел. След това мога и да изненадам всички с мое решение, но ще видим. Идва голямото състезание, което е веднъж в годината, а именно световното първенство. Винаги съм давал максимума от себе си, и сега пак ще бъде така.  Големи благодарности към моя екип, който е тук и ми помага за всичко”, допълни Петър Стойчев.

Попадна в последната 16-ата серия, като в неговата дисциплина има конкуренция от 41 състезатели.

Самият финал ще започне с осемте най-добри в събота, около 17:00 часа местно време.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: петър стойчев, ледено плуване, мурманск, световно по ледено плуване
КоментариDelfina

Спринт
Други новини