БГ EN

Стойчев отново световен шампион

Снимки:: Илиев спорт агенция и Петър Стойчев
Снимки:: Илиев спорт агенция и Петър Стойчев
16-03-2019 16:10 | Василен Димитров

 
На 42 години Петър Стойчев е отново световен шампион, след като триумфира в Семьоновското езеро в Мурманск (Русия) на първенството по ледено плуване.


Направи го на най-авторитетната дисциплина в набиращия популярност екстремен спорт – 1 км. В конкуренцията на 41 корави мъже.

При това със световен рекорд, постигнат с помощта на дългогодишния си треньор Красимир Туманов.

Планетарният и европейски шампион в маратона (25 км) регистрира 12:10 мин.

Предишният стандарт също бе негов – 12,15 мин.

 

През 2017-а Стойчев, който през последния ноември спечели преплуването във водите на Антарктида, се окичи в германския град Бургхаузен с първо злато от леден шампионат.

На световното зимно първенство по плуване в руския град Тюмен година по-рано взе титла на 400 м св. стил във възраст 40-44 г.

Сега представянето на българина в импровизирания в леда на езерото 25-метров басейн изуми коментатора на състезанието, наричал го през повечето време "машина", информира BTV.За късмет на коравите плувци температурата на въздуха и водата бе по-благоприятна.

 

Тренировките се проведоха при температура на въздуха -7 градуса по Целзий, докато днес над Мурманск грееше слънце и температурата на водата беше малко под 0 градуса.

403 състезатели премериха сили в различните дисциплини.

 

Закуска за шампиони

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: петър стойчев, антарктида, ледено плуване, мурманск, световно по ледено плуване
КоментариDelfina

Спринт
Други новини