БГ EN

Спазъм забавил Стойчев за по-силен световен рекорд

Снимки: Илиев спорт агенция
Снимки: Илиев спорт агенция
16-03-2019 18:43 | Васо Чинаски


Петър Стойчев спечелил с мускулен спазъм на ръката втората си световна титла по ледено плуване под северния полярен кръг в руския град Мурманск.

Това му попречило да направи новия си планетарен рекорд на 1 км св. стил по-убедителен.

Стойчев, който е световен и европейски шампион на 25 км, 11-кратен носител на Световната купа в маратона, рекордьор по преплуване на Ламанша, победител в първото преплуване във водите на Антарктида и четирикратен участник на олимпийски игри коментира поредния си фамозен успех.

„Имаше напрежение преди старта, защото искаха да мина още един лекарски преглед, но нямаше проблем. Показателите ми бяха кръвно налягане 120/85, пулс 72 удара в минута и температура на тялото 36,8 градуса. Вероятно някой искаше да ме разконцетрира или изнерви, но аз не съм от вчера в плуването и винаги съм подготвен за различни манипулации. Беше ми много студено, тактиката на екипа ми сработи идеално - първите 200 метра да аклиматизирам, после да изравня евентуално лидера и след това да натисна“, разясни Стойчев.„Холандецът, плуваше плътно до мен в началните минути, но на 400-ия метър дадох повече сила и дръпнах с аванс. За съжаление не можех да виждам с колко водя, защото таблото ми беше на неудобно място- Но имах видимост с моя щаб и ми показваха с пръсти какво се случва. Световен шампион съм и до 2021 година няма кой да ме измести. Победата е за цяла България. Честна дума, но аз такава подкрепа не съм получавал никога от хората. Имах стотици съобщения и имейли за успех в Мурманск. Благодаря на всички. Горд съм, че съм българин! Последните 300 м исках да натисна и да направя рекорда оше по-убедителен, но получих спазъм в мускулите на лявата ръка. Реших да не рискувам и да финиширам като победител независимо от времето. Да развееш българския флаг на северния полярен кръг е особено чувство!”, завърши Стойчев след излизането си от водата.Стойчев изплува дистанцията от 1000 метра за 12 минути и 10 секунди, като подобри собственото си постижение от преди две години с 5 секунди.

25-метровият басейн, който беше изрязан върху заледеното Семьоновско езеро посрещна 403 плувци от 32 държави, а в дисциплината на нашия бяха 41 състезатели.

Стойчев стартира в последната серия и още от началото поведе конкурентите си. С всяка изминала дължина  увеличаваше аванса си и накрая финишира с преднина от 34 секунди пред втория Фергил Хестерман (Холандия) и на 0,53 минути от третия Владислав Сапожников (Русия).

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: петър стойчев, антарктида, ледено плуване, мурманск, световно по ледено плуване
КоментариDelfina

Спринт
Други новини