БГ EN

Китайците правят масаж от 30 века

01-04-2019 15:08 | spadesign

 

Думата „Масаж“ произлиза от арабски или гръцки. От арабски се превежда „натиснете леко“, а от гръцки „ръчно задвижване“.

Под името масаж сега се разбира, научния метод за лечение на много заболявания посредством систематични ръчни техники: галене, месене, потупване и вибрация или шок.

 

Масажът е бил известен в древността. В Китай той е описан 3000 години преди Христа, в Индия за 700 години. Римляните използвани масаж след битки за облекчаването на синини и отоци по тялото.

В Гърция, още от времето на Хипократ, масажът се разглежда като помощно средство в борбата с много заболявания.

 

Хипократ

 

Хипократ описва масажа в една от медицинските си творби, в която се казва, че триенето може да предизвика стрес или релаксация: Хипократ каза -"Сухото и силно триене повишава напрежението на тъканите, триенето трябва да е нежно и меко за да има релаксиращ ефект“.

 

В първите векове на християнството масаж е изоставен, той дори е забранен, смятали го за остатък от езичеството.

 

Само преди 300 години в Европа отново е започнало да се говори за масажите и едва тогава са се появили масажисти практикуващи масажи с лечебни свойства.

 

Най-вече масажи се използвали за хора със ставни проблеми, парализа и други подобни заболявания. Въпреки това, масажът все още бил много далеч от медицината.


Шведската следа

Шведският лекар Питър-Хенри Линг, роден през 1776 направил сериозни проучвания от ефекта за масажите върху тялото и духа на човек.

 

Допринесъл за развитието на масажите е и Хенри Линг, син на свещеник, готов да продължи работата на баща си. След като завършва курса в университета в Упсала, той заминава за Европа.

По пътя Линг е бил болен, според описанието е имал ревматизъм. Лекували го много лекари, но той така и не получавал облекчение.

В Копенхаген Линг се срещна с двама френски емигранти и взимал от тях уроците на фехтовка.

Спортната фехтовка облекчила ревматичните му болки, а след това той започва да учи гимнастика, изцяло, внимателно и задълбочено запознат с анатомията и физиологията, пише учебник с упражнения.


С много труд и усилия, той успява да открие центъра на Стокхолм „Royal Institute“ по гимнастика. Този институт съществува и към днешна дата. Всеки ден той карал своите пациенти да практикуват гимнастика. Линг разработвал лечение основно на теорията за движение.

За развитието на масажа д-р Мецгер от Германия има доста по-голям принос. Благодарение на изключително успешната и работа с пациенти, става популярна в цяла Европа и за кратко време събира много последователи от известните тогава лекари.Мозенгейл

 

Също от Германия, професор Мозенгейл е един от първите, които започват да работят върху физиологията на човек с масажи. Той изследва влиянието на масажите опити върху животни. През последните 30 години, масажната терапия е взела силна позиция в областта на медицината. С нея се занимават много от най-известните лекари в Германия, Франция, Англия и Америка.

 

Факт е, че науката изучаваща масажите се развива с изключително бързи темпове. В наши дни масажи се правят с кафе, гроздови семки, различни ароматни треви, билки, камъни, кал и т.н.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: масаж, спа, здраве
КоментариDelfina

Спринт
Други новини