БГ EN

С 11 петобойци сме на Световната купа в София

04-04-2019 15:01 | Василен Димитров

 

Рекордните близо 200 състезатели от 34 нации ще участват на Световната купа по модерен петобой в София, която ще се състои от 10 до 14 април.

Надпреварата е квалификация за олимпийските игри в Токио 2020.

Българският състав ще бъде от 11 петобойци (7 мъже и 4 жени), а големите надежди са свързани с третите в света от Мексико 2018 г. - Явор Пешлеевски и Тодор Михалев.Общият брой на чужденците, включващ треньори, лекари, масажисти, официални лица е 300 души.

При мъжете са заявени стотина състезатели. При жените 90.
 
„Световната купа в София се очаква да бъде много силна.  Водещите сили в модерния петобой пристигат с пълни отбори. Показателен е рекордният брой заявки при  смесените щафети - 24. Той е максималният. Тази дисциплина се бори да влезе в програмата на олимпийските игри. Президентът на Международния съюз по модерен петобой (UIPM) Клаус Шорман ще пристигне. Благодарности на Столична община", зяви на пресконференция Андрей Кузманов – председател на БФМП и член на бизнес комисията към UIPM.

Състезанията в плуването ще се състоят на басейн „Диана”, фехтовката – в хандбалната зала на Националната спортна академия „Васил Левски“, а ездата и комбинираната дисциплина (бягане и стрелба) е на тревния плац при централния вход с арката на НСА.

 

 

Отново билбордове с модерен петобой в центъра на София

Общата организация на Световната купа в София ще струва около 500 хиляди лева, собствени средства на БФМП.

Тази година първият кръг на Световната купа бе в Кайро през февруари. След София са в Унгария и Чехия. Големият финал е в Токио и ще бъде тестово състезание за олимпийските игри догодина. Показателно е отпадането на турнирите в САЩ и на този фон, запазеното българско домакинство е още по-впечатляващо.

„Голям успех ще бъде всички българи да се класират за финал. Тази и следващата година са много важни за нас, защото са предолимпийски", заяви Владимир Кузманов -  главен треньор на националните отбори.

Той и шефът на БФМП Андрей Кузманов считат, че можем да изпратим в Токио представител на модерния петобой за втори поредни олимпийски игри.

Най-добрите български състезатели в момента Явор Пешлеевски и Тодор Михалев заявиха, че са подготвени за добро представяне на състезанието пред родна публика.

 

Участничката на Младежките олимпийски игри в Аржентина - Зорница Стоилова е сред надеждите ни при жените

Другото важно домакинство на българския петобой тази година е световният шампионат за юноши и девойки от 17 до 19 години, който за първи път в историята ще се проведе вкупом в две възрасти.

Ще се състои от 18 до 23 юли София. Европейското първенство за мъже ще бъде в Бад (Великобритания) - от 6 до 11 август.

Световният шампионат в унгарската столица Будапеща - от 1 до 8 септември.

Българският отбор за Светвната купа в София


жени

Зорница Стоилова
Светла Згурова
Мартина Гаврилова
Марлена Явайд

мъже

Явор Пешлеевски
Тодор Михалев
Денис Колев
Александър Златков
Илия Комсийски
Антъни Илиев
Радослав Стойчев

Програмата за Световната купа в София:

9 април, вторник - тест на конете и откриване от 20:00 часа
10 април, сряда, 9:00 – 17:00 часа жени полуфинали (без конен спорт)
11 април, четвъртък, 9:00 – 17:00 часа мъже полуфинали (без конен спорт)
12 април, петък 9:30 – 18:30 часа финал жени
13 април, събота 9:30 – 18:30 часа финал мъже
14 април, неделя 9:30 – 17:30 часа смесена щафета (един мъж и една жена)

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: световна купа, модерен петобой, андрей кузманов, явор пешлеевски, тодор михалев,
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини