БГ EN

Децата имат нужда от впечатления, не от играчки

08-04-2019 13:00 | новите родители

 

Животът - това са всички впечатления, които сме придобили, а не вещите, с които сме разполагали, но, за съжаление, много родители забравят тази проста и дълбока истина. Когато децата се родят, ги обсипват с играчки, електронни устройства и решават, че това е достатъчно. След връщането от мола хлапетата наистина са във възторг и щастливи, но не изпитват и една десета от радостта, която може да им предложи животът.

Работата дори не е в това, че предметите омръзват бързо и вече не носят удоволствие. Според последни изследвания, играчките и умните технологии никога не мога да заменят радостта, които носят придобития опит и впечатления – те остават в паметта завинаги.

Впечатленията предизвикват емоционален отклик, който не може да се сравни с придобиването на нито един предмет, отбелязва шефът на изследването Синди Чан, доцент в Университета в Торонто.

„Когато подарявате на детето преживявания, те предизвикват емоции, сравними с приключенията по време на сафари или рокконцерт, или обратно - – спокойствие като в спа-център. Нито една играчка не може да се вмести в гамата от усещания от този опит“, обяснява Чан.

Тя изучава възприятията на децата след получаването на различни подаръци и влиянието им на развитието на отношенията с малките. В процеса на изучаване група учени обяви, че да подариш на детето ново впечатление, го прави много по-щастливо и това чувство се запазва много по-дълго.

Детският психотерапевт, д-р Марго Съндърланд обяснава тази констатация, твърдейки, че придобитият опит се запазва в паметта като щастлив спомен и това помага за развитието на мозъка. „Новите впечатления са ценно съчетание от социално, физическо, когнитивно и сензорно взаимодействие“, казва тя.

С други думи, щастливите ни спомени от детството влияят кардинално на целия ни живот и ни позволяват да научаваме нови неща, които ще ни бъдат полезни в бъдеще.


За какъв опит става дума

Не, не става дума за пари. Можете да подарите на детето нови впечатления в близката сладкарница – сладоледът оттам ще има емоционален ефект, сравним с приключение, в което участвате и двамата. От това има нужда всяко хлапе.

На възрастните им е трудно да повярват, но историята го доказва: децата помнят такива походи до сладкарницата, когато са били радостни и щастливи цял живот и от всички получени подаръци в детството, които наистина са чудесни, те ще помнят 2-3 играчки , 1-2 книжки и първите пастели за рисуване - не повече неща.

Но пък никога няма да забравят разходките с мама до местния ресторант, където са яли калмари и са се смели от сърце на сервитьора, и до днес ще помнят вкусът на тези калмари и ще се усмихват, като се сетят за тях. (Кой е казал, че майка и дъщеря не могат да си прекарат чудесно заедно).

Наистина, помня всяка семейна разходка – как татко ме учеше да играя футбол, как заедно прекарвахме ваканциите си, как се кикотехме и ни беше леко на душата.

Израснах в семейство със средни доходи, имах и двама братя. На всички ни беше хубаво да импровизираме и да измисляме разни интересни неща… Подарете на вашите хлапета впечатления и нов опит. Не ги учете, че предметите ни правят щастливи, защото това не е така. Ако има случки, които могат да ме накарат да забравя за тъжните моменти, това са тези спомени от детството – те остават живи в сърцето.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: възпиитание, родители, детство, полезно, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини