БГ EN

По кое време на деня е най-добре да се къпем

09-04-2019 18:07 | puls.bg

 

Някои хора избират сутринта като най-подходящото време за баня, тя ни събужда, освежава и тонизира. Други пък предпочитат да си вземат душ или вана вечер, след тежкия ден. Така къпането намалява умората и сваля стреса, а ние можем да си легнем чисти в меките завивки.

Със сигурност има хора, които се къпят по обяд, след обяд или когато им остане време, някои се къпят и два, дори три пъти в денонощието. Това го определяме единствени и само ние. Къпането по всяко време от денонощието си има своите предимства и недостатъци. Ето някои интересни факти.

Защо да се къпем сутрин? Според психолози сутрешният душ ни зарежда с положителни емоции, кара ни да се чувстваме добре и подобрява работоспособността и самоувереността ни. Сутрешните душове са препоръчителни за хората, които имат проблем със ранното ставане. Къпането сутрин е най-добрата аларма за тях, след освежителния душ са сто процента будни и готови за новия ден.

Къпане през деня. Според специалистите къпането през деня носи най-малко ползи за тялото ни. Когато се къпем на обяд не можем да се възползваме от ободрителния ефект на душа, а денят е пред нас и със сигурност ще имаме контакт с мръсотии, които трябва да почистим преди лягане.

Това налага втори душ за деня, което не е особено препоръчително. Кожата ни има микробиом, който осигурява функциите и запазва здравето й. Когато се къпем твърде често ние нарушаваме естествения микробиом и можем да предизвикаме кожни раздразнения като атопичен дерматит, екземи, сухота и т.н.

Душ или вана през вечерта. Няма големи разногласия по темата. Най-добре е да се къпем вечер. Все пак всичките нечистотии, с които сме били в контакт през деня трябва да бъдат отмити и да си легнем чисти и освежени. Къпането вечер намалява стреса, тъй като намалява нивата на кортизола. Вземането на душ вечер отпуска мускулите и ни помага да се подготвим за сън.

Научно е доказано, че една дълга вана преди лягане първо затопля, а след това охлажда тялото до оптималната температура за сън. Не случайно се казва да спиш като къпан.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: душ, баня, здраве, любопитно, вода
КоментариDelfina

Спринт
Други новини