БГ EN

Основателката на синхронното плуване на Балканите Бистра Димитрова празнува 60-годишен юбилей

19-04-2019 00:06 | Иван Цанов


Основателката на артистичното (синхронното) плуване в България и на Балканите Бистра Димитрова на 19 април  става на 60 години.

 

Известна като „Майката на българското синхронно плуване“.

 

От 1981 до 1993 г. специалистката  изгражда българската система за държавни първенства по синхронно плуване към БФПС и изпълнява няколко отговорни управленски позиции паралелно: старши треньор, обучител на националните съдии в БФПС, преподавател в НСА, съдия републиканска, европейска и световна категория „А“ категория (единствена у нас), два мандата член на Техническия комитет по синхронно плуване към ЛЕН, супервайзер на ЕП’85 за състезанието по синхронно плуване в София и на Купа Европа група „Б“ през 1986 г., продуцент на БНТ за 7 водни спектакли, които са излъчени на живо и повторени над 50 пъти.

 

Нейният принос за развитието на международното синхронно плуване е високо оценен и отличен от МОК с диплом за цялостен принос със златен печат, подписан саморъчно от президента Хуан Антонио Самаранч.

 

 

Доц. д.н. Бистра Димитрова разработва и акредитира програмите по синхронно плуване за образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ и „Магистър“ и образователна и научна степен „Доктор“. Тя е първият треньор с научна степен „Доктор“ по артистично (синхронно) плуване на Балканите и в Европа до 1996 г.

 

Висшата специалност на НСА се нарежда до днес втора в Европа след Франция и четвърта в света след САЩ и Канада. Към 2019 г. всички дипломирани треньорки по синхронно плуване на Балканите са завършили в класовете на доц. д.н. Бистра Димитрова.

 

Нейните дипломирани в НСА бивши шампионки са успешно реализирани треньорки у нас и по света: Австрия, Германия, Гърция, Кипър, Турция, Франция, Швейцария, Сърбия, Италия, САЩ, Канада, Кралство Мароко и др.

 

Честит юбилей!

Вижте портрет на Бистра Димитрова ТУК

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Бистра Димитрова, артистично плуване, синхронно плуване, българско артистично плуване
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини