БГ EN

Как да ядем изискано морски дарове

16-04-2019 09:52 | gotvach.bg


Изисканото ядене на морски дарове не е толкова трудно. Ето някои от тънкостите.

Стридите се сервират отворени и върху лед. Но ако ви се паднат затворени, вземете черупката със салфетка, като плоската й страна трябва да е нагоре. Мушнете крайчеца на специалния нож между двете половинки на морския обитател. Пъхнете острието навътре и го завъртете, за да отворите половинките.

След това вземете в лявата си ръка пълната половинка и с помощта на специална вилица за стриди, която прилича на тризъбец, набучете месцето и го хапнете. Преди това го полейте с лимонов сок.

Мидите се сервират ако не обелени, то поне в разтворени черупки. В случай, че на масата има черупки, с лявата ръка вземете специалната щипка и фиксирайте с нея черупката. С дясната извадете месото с помощта на вилица.

Варените скариди са лесни за почистване – но с ръце можете да си ги чистите на плажа. В изискан ресторант трябва да ви ги поднесат напълно изчистени. Ако скаридите са в чинията ви, хапвайте ги с вилица, а ако са по-големи, режете с нож. Но ако са в общо блюдо, взимайте си по една и я топвайте в сос. Ако ви сервират непочистени скариди, сбърчете нос и върнете чинията на келнера.

Не забравяйте, че понякога готвачът слага една-две непочистени скариди за красота, можете да не ги изяждате.

Калмарите обикновено се поднасят като панирани колелца, които се консумират с помощта на вилица и нож. Омарите са по-сложни. Обикновено те се поднасят разрязани и всеки си взима по една част. За да извади от нея месото, трябва да си послужи със специален прибор. В единия му край има вилица тризъбец, а на другия – плоска лъжичка за извличане на сока. Докато вадите месото, смело хващайте черупката с пръсти.

Раците се ядат лесно в приятелска компания, но ако трябва да се държите на положение, ще трябва да си послужите с цял набор инструменти. Първо влиза в употреба щипка, която буквално разсича черупката. Следва работата с тризъба виличка, която вади месцето. И накрая, не забравяйте, че водата, която се подава в купичка, в която плува лимон, не е за пиене, а за изплакване на ръцете.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: морски дарове, морска храна, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини