БГ EN

Видовете парни бани и техните предимства

17-04-2019 14:41 | spadesign.bg

 

От древни времена хората познават чудотворните свойства на топлата пара. Парни бани са ползвали древните гърци и римляни.


Парната баня е топло помещение с температура от 40-50°С и с голяма влажност. Посредством парогенератор, в помещението се впръсква пара.

Таванът на класическата парна баня е тип „дъга“, така че кондензиралат пара да се стича по стените, а не да капе от тавана.

 

В помещението има удобни пейки за сядане или анатомични лежанки.

 

Най-често се облицоват от стъклокерамика, каменна мозайка и др. Въпреки високата влажност на въздуха, в парната баня се диша лесно защото парата не е суха и не гори дихателните пътища.


Предимства на парната баня


Престоят в нея засилва имунната система, подобрява обмяната на веществата и еластичноста на мускулите. Подходща е след тренировка. Порите се отварят и почистват, тялото се чувста отпочинало.

 

В парната баня могат да се впръскват различни аромати или соли, които са подходящи за белите дробове и дихателните пътища.

 

Парна баня облекчава симптомите на артрит , ревматизмът , болки в ставите, болки и напрежение в мускулите. Обилното изпотяване е идеалният начин да се поддържа здрава кожа, то почиства по-добре от сапун и вода. Това се потвърждава от всеки дерматолог.

 

Парната баня стимулира притока на кръв към кожата, отваря порите. Отмива мъртвите кожни клетки и изхвърля токсините.

 

Парната баня не е подходяща за хора страдащи от сърдечно-съдови заболявания, бременни жени.

 

Какво е турска баня (хамам)?

Думата “Hamam“ произлиза от арабски „Ham” и означава топло. Турската баня представлява просторно помещение за напарване с пейки и курни, с красив дизайн, мека приглушена светлина, таван във формата на купол и помещение за масаж, в което теляк (масажист) прави отпускащ масаж с пяна, натрива тялото със сапун и т.н.

 

В днешно време често тези две помещения се съчетават в едно.

 

Подът и пейките се подгряват. Температурата е около 40-50°С, което прави турската баня подходяща за хора, които не понасят високи температури.

Предимства на турската баня

 

Действието на турска баня върху тялото е преди всичко релаксиращо. Така че най-важният ефект, който има хамамът е успокояване на нервната система. След посещение на турска баня се наблюдава подобряване на съня и общото състояние на тялото, намаляване на тревожността и повишаване на настроението.

 

Хамам масажът ефективно почиства кожата, стимулира регенерацията на кожата и обмяната на веществата, забавя стареенето на кожата, а маслиновото масло, което е неразделна част от процедурата, овлажнява и подхранва.

 

Един от най-полезните ефекти на турска баня може да се нарече ускоряване на обмяната на веществата, което помага за намаляване на теглото.

 

Турската баня нежно, внимателно и дълбоко затопля мускулите и ставите. Така посещението помага да се отпуснете след тренировка и има силно положително въздействие при възстановяване от контузия.

 

Турската баня е най-щадяща от всички видове бани, но въпреки това трябва да се избягва от хора със сърдечно-съдови заболявания и възпалявания на вътрешни органи.


Какво е римска баня?


Известните римски терми наподобяват днешните СПА центрове. Те са били големи постройки с много помещения за различни цели.

В съвременния СПА център се срещат помещения и процедури от римската баня:

Аподитериум


Аподитериума е съблекалня с пейки, където посетители се събличали и оставяли дрехите и вещите се.

По-заможните били придружавани от собствени роби, които им носели багажа.


Калдариум


Калидариум е стая с висок таван и плитък басейн с гореща вода. Помещението е топло и влажно.

Палестра


Палестрата е помещение за физическо натоварване чрез упражнения, бягане игри с топка, фехтовка и др. Така оргазнизъмът се загрявал и се подобрявало кръвообръщението.

Тепидариум


Тепидариумът е затоплено помещение за къпане и измиване. Тук римляните сами или с помощта на робите си втривали в кожата си ароматни масла и после я изчетквали с четка.

В тепидариума се извършвали масажи, лечебни процедури, депилация. След това посетителите се отправяли към басейните с топла минерална вода, където обичали да престояват продължително време.

Температурата в тепидариума е близка до температурата на човешкото тяло, а влажността 35 - 45 %, не се натоварва сърдечно - съдовата система. Тепидариумът често се използва за почивка и релаксация.

Фригидарий

Фригидарий е студена стая с топли басейни, които били посещавани след парна баня. В фригидариума имало специална програма с артисти, танцьори, музиканти, поети и др. Пиело се вино и се похапвало.

Лакониум


Лакониум е римска сауна, след ползването и римляните се насочвали към фригидариума. Температурата в лакониума достига 70 градуса, влажността 35-40%. Препоръчва се престой до 20 минути, след което да се почива половин час.


Какво е Расул - Египетска баня?


Египетската баня е вид парна баня с ниска влажност. Това е приятно затоплена здравословна баня за къпане и нанасяне на лековита кал, пръст, билкови екстракти върху кожата.

 

По време на съхнене от калта, кожата интензивно се освобождава от токсини. След това банята постепенно се изпълва с пара и екстракти от ароматни треви, влажността на въздуха се увеличава и калта отново се овлажнява, след което се измива. Калолечението е много популярно в България.

 

Температурата на помещението е 35-40 градуса, влажността варира според процедурата (50 - 100%). Процедурите продължават половин - един час. Подобни процедури се препоръчват два пъти месечно.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: СПА, парна баня, хамам, расул, римска баня, здраве, любопитно, полезно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини