БГ EN

С четири лодки сме на Световната купа по гребане в Пловдив

21-04-2019 13:05 | sportal.bg

 

България ще участва с четири лодки на Световната купа по гребане, която ще се проведе в Пловдив от 10 до 12 май.

Ще ни представляват Кристиан Василев и европейската шампионка за жени до 23 години Десислава Георгиева на скиф, както и двойките скул Станимир Халаджов/Рангел Кацарски и Николай Георгиев/Георги Чавдарски.

От гонките заради контузия отпада континенталният първенец и бронзов медалист от световно първенство за младежи Борис Йотов, който през миналата година участва на шампионата на планетата в Пловдив в двойка скул с Кристиан Василев.

„Изминаха 3-4 доста тежки години на смяна на поколенията в нашия спорт. През това време стремежът ни бе по-голям брой състезатели да навлязат при мъжете и жените. Резултатите са добри – имаме голяма група юноши и девойки, които навлязоха в младежката възрастова група. Имаме балкански шампиони, имаме бронзови медали от световни първенства. Стратегията ни е тази силна група да е готова за участие в олимпийски игри. В момента разчитаме най-много на Кристан Василев и Десислава Георгиева и вярваме, че през тази година можем да имаме поне една олимпийска квота”, заяви президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Той благодари на Министерството на младежта и спорта за подкрепата към неговия спорт и отбеляза, че през тази година федерацията получава и 20 000 лв. за развитие на гребане за хора с увреждания.
До момента за Световната купа са акредитирани 650 гребци, като най-голяма е китайската група, която наброява 100 човека и пристига в Пловдив на 22 април. Очакват се още заявките на Русия и няколко по-малки федерации, съобщи председателят на организационния комитет Иван Попов. Общо в Пловдив ще пристигнат около 1200 чужденци - треньори, медицински персонал и ръководители на делегации.

 

“От 2011 година сме провели 10 големи първенства по гребане и кану-каяк. Община Пловдив има необходимия опит, за да проведе състезание на най-високо ниво. Методично инвестираме през годините в канала и съоръженията около него”, каза-заместник кметът на Пловдив Георги Титюков. Той прогнозира, че до 2 години ще бъде готов и вторият гребен канал, като част от екопарк “Марица”.

Целта е Пловдив отново да стане домакин на супер състезания по гребане.

Дотогава градът ще кандидатства за три по-малки първенства:

2021 година - световно за юноши и девойки
2022 година - световно първенство за младежи до 23 г=
2023 година - кръг от Световната купа.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: гребане, световна купа, Пловдив
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини