БГ EN

Интернет-поколението бързо губи интерес към всичко

23-04-2019 14:53 | новите родители

 

Ново проучване потвърди съществуването на интернет-поколение, което притежава по-малък обем внимание.

Това означава, че хората доста по-бързо се отегчават при получаването на една или друга информация и въпросният процес им става скучен.

Интернет улеснява достъпа до тази информация, която обаче благодарение на социалните медии и постоянно публикуваните в тях съобщения е и доста обемна.

А това намалява пика на вниманието, както показват наблюденията. Изводите си учените са направили въз основата на данни в социалните медии, заявки за търсене, продажби на книги и филми, както и метаанализ на други академични изследвания.

Установено е, че колективният ни обем на внимание, проявяващ се, например, с интерес към определени новини и събития в интернет, през последната година значително е намалял. Това е свързано с факта, че хората много по-бързо получават достъп до интересуваща ги информация и много по-бързо губят интерес към нея.

Това съвсем не означава, че нашият индивидуален обем на внимание също е намалял, но въпросните изводи дават повод за подобни изследвания в бъдеще.

Ако си припомним, за да получат подобна информация, на нашите родители им се е налагало да положат известен труд. Например, да посетят библиотека, да се обадят на разни хора, да съберат данни от архивирани вестници и списания.

Днес всичката информация е на няколко клика разстояние. От една страна, това е много удобно, от друга – натоварва мозъка, което има и своите негативни страни.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: интернет, технологии, здраве, психология
КоментариDelfina

Спринт
Други новини