БГ EN

За първи път от 20 г. без маратонци на световно

Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
24-04-2019 11:33 | Василен Димитров

 

България няма да има представители в плуването в открити води на световно първенство в сините спортове от близо 20 години.

Нито един от осмината, явилите е на контролното състезание за роден приз 2005 година и по-големи, не е успял да премине първата цедка – контролното на столичния басейн „Диана“.

Четирима са плували 5 км, а останалите 15 км, което е било норматив за дългата дистанция от 25 км.

За съжаление времената са били слаби и до втора контрола за покриване на нормативи за световното първенство в Южна Корея, което е трябвало да бъде в открити води, не се е стигнало.

Случилото се е тревожен сигнал, че трябва да се предприемат мерки за формирането на звено в плувния маратон.

Нужно е да се работи целенасочено само в тази посока, а селектираните състезатели да се подготвят изцяло за открити води под ръководството на треньорски щаб и ръководител.

Спортът е олимпийски, постоянно увеличава дисциплините си на европейски и планетарни шампионати. Традициите и постиженията ни са исторически, още от подвизите на Добри Динев за рекордите на „Гинес“, Васил Стоянов, изминал на два пъти целия Дунав, Димитър Петров-Мутата, щафетата от Варна до Одеса през 60-те.При това именно успехите на Петър Стойчев – единственият българин в международната плувна Зала на славата, Иванка Моралиева, Венцислав Айдарски, Димитър Виденов бяха една от причините през последните години да се шуми и за плувните спортове у нас.  
 
През 2001 г. в японския град Фукуока Петър Стойчев сложи началото на българското маратонско участие на световно първенство, увенчано с куп отличия.

Рейдовете му на планетарни шампионати, на които се провеждат всички плувни спортове, са общо шест, а през 2011 г. в Шанхай спечели и златото на 25 км.През 2013 г. в Барселона щафетата продължи Венцислав Айдарски, плувал още в Казан 2015 и на Балатон 2017, където стана 14-и на 15 км.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плувен маратон, открити води, петър стойчев, венцислав айдарски, димитър виденов
КоментариDelfina

Спринт
Други новини