БГ EN

Детството предопределя жизнения ни път

24-04-2019 14:24 | обекти

 

Детството е любимата област на психолозите. Когато се изправят срещу даден проблем, обикновено търсят корените му в миналото. 

Специалистите смятат, че в историята на израстването ни се натрупват редица детайли, които остават „невидими” за съзнанието на детето, но се оказват определящи за живота ни като възрастни.


Психолозите визират следните:

1. Ако родителите ви не са ви позволявали да взимате самостоятелни решения, а вместо това са решавали вместо вас дори за нещо толкова просто като например коя играчка да си изберете в магазина,  то съществува голяма опасност да станете човек с патологична зависимост от партньора си.


2. Липсата на здрава емоционална връзка между син и баща е честа причина за проблеми в интимния живот на бъдещия мъж.


3. Родители, които са прекалено властни и се стремят да контролират живота на децата си, рискуват да създадат истински инатливи възрастни, които трудно търпят чуждо мнение и трудно създават семейство поради стремежа си към свобода.


4. Прекаляването с телевизията или дългите часове пред компютъра потискат навиците за общуване и е възможно да изградят характер на интроверт.


5. Гледането на филми или предавания със сцени на насилие и жестокост може да отключи у детето агресия, защото то инстинктивно копира поведението, което вижда.


6. Децата, които често са били наказвани, е възможно да развият способността за „стратегическо планиране” или как да не бъдат залавяни, когато направят беля. В крайна сметка често наказваните деца се превръщат в потайни  и прикрити възрастни, които са склонни да лъжат.


7. Психологическите травми в детска възраст често са причина за затлъстяване в по-късна възраст.


8. Суровото и строгото отношение към децата може да стане причина за депресия – тя се наблюдава два пъти по-често от средния показател сред жертвите на домашно насилие.


9. Израстването в бедност и лоши условия може да доведе до лоша краткосрочна памет.


10. Родители, които изискват прекалено много от децата си и никога не са доволни от тях, подценяват ги, унижават ги, е вероятно да отгледат възрастни с комплекси за малоценност.


Щастливите деца най-често са и щастливи възрастни.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: възпитание, родители, детство, полезно, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини