БГ EN

Ако детето не пие достатъчно вода през деня

снимка: scarymommy.com
снимка: scarymommy.com
27-04-2019 15:30 | новите родители

 

Децата, които не пият чиста вода през деня, са склонни да приемат значително количество калории от сладки напитки вечер, в сравнение с останалите, пише medikforum.ru.

Работа на учените от Университета на щата Пенсилвания свидетелства: децата задължително трябва да пият чиста вода – в противен случай те започват да приемат излишно количество калории, чиито източник са сладките напитки. Резултатите от изследването, които говорят за това, са публикувани в Journal of the American Medical Association Pediatrics.

Специалисти са анализирали данните от Национално изследване на здравето и храненето в САЩ на 8400 деца на възраст от 2 до 19 години. Изследователите ги интересувало съотношението на приетата от децата вода и напитките, съдържащи захар. Оказало се, че 20% от децата на практика не са пили вода цял ден. Учените изяснили, че в хранителния режим на тези деца количеството калории от сладки напитки било два пъти по-високо от това на пиещите вода.

Съгласно препоръките на Министерството на храните в САЩ, нивото на добавената захар, която се приема от различни продукти, не трябва да превишава 10% от цялото количество калории, употребявани за ден. Децата, които не пият вода през деня, превишават тази норма, защото употребяват голямо количество сладки напитки.

„Децата трябва да пият вода всеки ден. Ако не го правят, почти е сигурно, че ще я заменят с други напитки, такива, които съдържат захар, вредни са и изобилстват от калории“, отбелязва водещият автор на изследването Ашър Росингър.

Учените призовават родителите да контролират употребата на вода на децата. Препоръката е детето да пие повече във времето до обед, като постепенно към вечерта количествата да намаляват. Това е и една от техниките за отказване от нощното напишкване при най-малките.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: вода, деца, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини