БГ EN

Повечето родители не забелязват затлъстяването у децата си

03-05-2019 16:30 | новите родители

 

Повече от половината родители не отразяват наличието на излишни килограми и дори затлъстяване у децата си, твърдят изследователи от Нотингамския университет.

В полза на тези изводи говорят резултатите от анализ на 87 изследвания, проведени от 2000 до 2018 г., в които влизат данните на 24 700 хлапета и техните майки и бащи.


Специалистите отбелязват, че колкото по-малко е детето, толкова по-рядко родителите оценяват, че то има излишни килограми.

Най-голяма лоялност проявяват в оценката на теглото на момчетата – прехранените по-често били оценявани от мама и татко като такива с нормално тегло в сравнение с момичетата.

Освен това научните експерти твърдят, че родителите с излишно тегло по-рядко от стройните забелязвали наличието на повече килограми у децата.

„Възрастните хора, които страдат от затлъстяване, имат проблем с възприятието на масата на тялото си. Оказва се, че този проблем съществува и в отношението им към децата в подобно положение“, цитира мнението на учените Medical Express.

 

Съгласно данните, повече от една трета от децата и тийнейджърите (34%) не виждат проблем, при все че имат излишни килограми.

 

На свой ред повече от половината родители (55%) недооценяват риска от наднорменото тегло на децата си, като смятат, че то е в норма.

 

Родителите често обясняват излишните килограми на детето си с това, че то има „широк кокал“ и избягват темата за затлъстяването.

 

Ппризнаването на проблемите с теглото и ранното им проявяване дават добра възможност още в детството да се направят корекции, които се отразяват през останалата част от живота в положителен план, подчертават авторите на проучването.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: затлъстване, хранене, деца, родители, възпитание, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини