БГ EN

Янакиев тренира норвежки гребци в Бургас

снимки: личен архив на Иво Янакиев
снимки: личен архив на Иво Янакиев
03-05-2019 14:24 | Василен Димитров

 

Бронзовият олимпийски медалист на скиф от Атина 2004 Иво Янакиев е треньор на норвежки клуб по гребане от известно време.

Бургазлията доведе част от талантливите млади състезатели на Ормсун (Осло) на тренировъчен лагер в родния си град.

Клубът е създаден през 1883 г. и има богата история.


От него са двамата братя Алф и Франк Хансен, които са олимпийски шампиони от осемдесетте и едни от първите първенци на страната от летни игри.

Възпитаници на клуб Ормсун са и Ларс Бьонес - олимпийски вицешампион и световен №1 както и Магнус Греперу – медалист от форума под петте преплетени кръга.

Именитите гребци тренират в клуб и до ден днешен.

 

Иво Янакиев (с черната шапка) с норвежките гребни таланти

 

„От известно време от Ормсун имаше желание да доведа отбора в България и да бъдат запознати с мястото, където съм тренирал, както и да се възползваме от хубавото време, за да да направим лагер. Искаха да се запознаят и с баща ми - Димитър Янакиев (световен шампион от седемдесетте години и треньор на Иво), обясни Янакиев.

Интересен факт е, че едно от децата, доведени от бургазлията, е син на Франк Хансен, а друго е дъщеря на Ларс Бьонес.  

 

„За лагера групата ми използва безвъзмездно нашата гребна база. Тренировки се проведоха и на плажа, както и на близкия стадион. Лагерът премина успешно. Гостите искат да се върнат догодина. Работя успешно в Норвегия, но бих искал един ден да мога да се завърна също и да уча нашите бургаски деца”, допълни Янакиев.

 ----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: иво янакиев, гребане
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини