БГ EN

Какъв вкус има водата

04-05-2019 14:09 | chr.bg

 

Водата няма вкус - това ни казваха в училище. Водата е база за всички останали вкусове, отправната точка, нулева позиция.

Какво е водата за езика, това е тъмното за очите и тишината за ушите. Но учените не мислят така.

С течение на времето започнали да забелязват, че глъдка дестилирана вода може да предизвика определен вкус.

Някои казват, че е горчива, а други, че е блудкава, но до 20-те години на миналия век са събрани доказателства, че водата променя вкуса според това, което някой е изял преди да отпие. Пиенето на вода след кисело хранене има сладък вкус, а след, като сте похапнали солено, може да има леко горчив вкус.

През 60-те и 70- те години на миналия век психологът Линда Бартошук обявява няколко проучвания за вкуса на водата. Тя ги е изследвала вкусовете на водата без човекът участвал в експеримента да е ял, т.е. само според слюнката в устата.

Открила е, че самата слюнка може да направи водата в устата ни да има вкус.

Към началото на XXI век учените твърдят, че водата всъщност има вкус. Тяхното проучване показва, че някои части на мозъка при хората и лабораторните плъхове, имат специфична реакция на вода.

Почти едновременно, група учени от университета в Юта са открили, че сензорите за вкус при бозайниците произвеждат протеини, които са начин да се проследи как водата стимулира тези сензори за вкус директно.

Но всеки би ви казал, че водата няма вкус. Срещу хората, които просто не искат да вярват на твърденията на учените, че водата няма вкус е трудно да се спори с доказателства. Подобно е положението и между самите учени.

Но за Сидни Саймън - психолог от Университета Дюк, съвсем логично е, че водата има вкус.

„Това е най-разпространеният елемент на Земята. То е в състава на 75 процента от човешкото тяло, 75 процента от повърхността на планетата. Защо да няма вкус?", чуди се той.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: вода, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини