БГ EN

Голямата съперничка на Нейкова ще гребе на Световната купа в Пловдив

06-05-2019 12:24 | Васо Чинаски

 

Емблемата на гребането в Беларус Екатерина Карстен ще стартира в Пловдив 29-ия си състезателен сезон, участвайки на Световната купа, която ще се проведе от 10 до 12 май.

Съобщи го сайтът на международната федерация (ФИСА) в прегледа за надпреварата.

Заявки са подадени от гребци от 24 държави.


Карстен е заявена в скифа, след като на Световното първенство у нас през миналата година представи страната си в четворката скул.

         
В дългата си и впечатляваща кариера Карстен има две олимпийски титли, сребърен и два бронзови медала в женския скиф. Петкратна световна и двукратна европейска шампионка.         

Родена е на 2 юни 1972 г. и на Световната купа в Пловдив ще бъде на почти 47 г.

Тя е добре известна на българската публика заради епичното си съперничество с нашата Румяна Нейкова. На олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Карстен спечели титлата след съмнителен фотофиниш, след чието разчитане е определена за шампион за сметка на българката.

В Атина през 2004 г. Карстен е втора, а Руми – трета. Големият реванш за Нейкова е през 2008 г., когато печели златен олимпийски медал, а Екатерина остава с бронз. Беларускинята преследва участие на 7-ми Олимпийски игри.

         

В България ще гребе и олимпийската шампионка в скифа от Лондон 2012 Мирка Кнапкова от Чехия. "Това е сблъсък, който си заслужава да видите", отбелязва сайтът на ФИСА.


Финалното решение на Българската федерация по гребане е да участваме със 7 лодки на Световната купа, като част от състезателите са в младежка възраст и за тях стартовете ще бъдат основно за трупане на опит.


В Пловдив ще ни представляват европейската шампионка за жени до 23 години Десислава Георгиева, Мадлен Маркова и Кристиан Василев на скиф, двойките скул Станимир Халаджов/Рангел Кацарски и Николай Георгиев/Георги Чавдарски, както и Лазар Пенев и Антоанета Караиванова на скиф лека категория. От състезанието заради контузия в ръката отпадна европейският шампион и бронзов медалист от Световно първенство за младежи Борис Йотов, който през миналата година участва на шампионата на планетата в Пловдив в двойка скул с Кристиан Василев.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: гребане, световна купа, пловдив, румяна нейкова
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини