БГ EN

Китайското гребане се финансира от три източника

07-05-2019 14:37 | Sport PR Events Managment

 

Разширеният национален отбор по гребане на Китай от близо месец се подготвя в Пловдив, където ще се проведе Световната купа през този уикенд. Азиатската страна, Румъния и Полша са с най-големи делегации. Че в Китай са се заели сериозно за развитието и на гребането говори фактът, че преди олимпийските игри в Токио в местната федерация назначиха на работа „краля на академичното гребане“, легендарния Стив Редгрейв.
Тимът в Пловдив е воден от Сю Цюан – вицепрезидент на местната федерация.  

-
Г-н Цюан, имате ли достатъчно добри условия за тренировки в Пловдив?


- Пристигнахме в Пловдив малко преди другите отбори, за да се адаптираме към температурата, околната среда, храната. Гребният канал е отличен и много ни харесва да тренираме тук. Атмосферата в България е една от най-приветливите, които сме срещали по света.

Организационният комитет в Пловдив и българската федерация по гребане са много коректни партньори – разбрахме се предварително какво ни е нужно и го получихме навреме. Имаме отлични условия за тренировки. От нас зависи как ще ги използваме, за да се представим достойно.


- С какви амбиции идва китайският отбор по гребане за състезанието от Световната купа по гребане в Пловдив?


- Дойдохме в Пловдив с 89 гребци – мъже и жени, и шестима треньори и специалисти по възстановяване. Ще участваме с общо 16 лодки – мъже и жени, в леката и в тежката категория. Ще тестваме по 3 лодки от двойките скул в леката категория за мъже и жени. Възможно е да вземем медали в почти всички дисциплини, но това не е цел на участието ни в Пловдив.

Вярвам, че можем да подобрим класата си в следващите две състезания за Световната купа и да достигнем най-добра кондиция за световното първенство по гребане през тази година и за олимпиадата през следващата.

- С какви спортни качества на вашите гребци можете да осъществите амбициите си?

- Основното е, че нашите състезатели работят като отбор. Нашата сила е в трудолюбието, дисциплината и издръжливостта - по време на тренировки, волята за победа – по време на състезания. Сю Цюан – вицепрезидент на китайската гребна федерация

Всеки треньор работи не само за физическите качества, но и за да изгради психика на победители на гребците си. Дневната тренировка в Пловдив продължава от 4 до 6 часа и включва гребане от 30 до 40 километра, работа за сила в залата, както и крос.

- Кои ще бъдат основните ви конкуренти за Световната купа по гребане?

- Преди да започне състезанието всички участници са потенциални съперници. Ще следим лодките на САЩ, Холандия, Румъния, Германия, Нова Зеландия, Англия. И лодките на България също, защото вече имаме информация, че имате силни гребци в дисциплини, в които и ние имаме амбиции.

- Разпознаваем спорт ли е гребането в Китай?

- Китай има добри природни условия за гребане – големи, спокойни реки и естествени езера. Създали сме и 8 изкуствени канала за гребане. От 2017 година страната ни има национална програма за

популяризиране на гребния спорт. Най-известните центрове на гребането са в градовете Ханджоу, Гуейян, Ухан, Гуандонг. В тези центрове тренира националния отбор на Китай през зимата. През лятото най-добрите ни гребци тренират в Далиен и Пекин.

- Колко хора тренират гребане в Китай? Как ги привличате за този спорт?

-
Трудно е да кажа с точност колко са китайските гребци. Имаме стотици клубове. Моята цел е китайските гребци да печелят повече медали на международни състезания - по този начин гребането става разпознаваем спорт в Китай и все повече китайци започват да се интересуват от него.

Част от работата на китайските треньори по гребане е да посещават училищата и университетите и да привличат млади състезатели.  Най-добрите университети имат свои отбори по гребане като например пекинският университет „Синхуа“. Учениците от средните училища също имат свои състезания. Децата в Китай започват да тренират гребане от 14-15 годишни.

- Как се  финансира гребането в Китай?

-  По три начина. Най-големите средства се отпускат от държавата – това са пари от държавния бюджет.

Вторият източник на финансиране са големите китайски компании – това сме заимствали от Европа. Целта е относителният дял на средствата от компаниите да расте.

Клубовете имат и трети източник на приходи – любителите на гребането, които са аматьори, но не състезатели. Те плащат такса за треньор, за лодка, за залата за фитнес.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: гребане, световна купа, пловдив
КоментариDelfina

Спринт
Други новини