БГ EN

От ФИСА: Пловдив е важна стъпка към олимпиадата за световното гребане

09-05-2019 19:26 | Васо Чинаски


Световната купа по гребане в Пловдив е първа и много важна стъпка за гребците по пътя им към олимпийските игри в Токио догодина.


Заяви го изпълнителният директор на международната федерация (ФИСА) Мат Смит. 

Стартовете от Световната купа, която е откриващото състезание за сезона, започват в 9:30 часа утре.

Петъчната програма приключва в 15:10 часа.

 

Квоти за олимпийските игри в Токио ще се раздават на световното първенство в Линц (Австрия) в края на август.

"Всички сме доволни да бъдем отново на най-бързия канал в света", каза Смит.


Той постави акцент върху китайския отбор, чийто технически директор от няколко месеца е петкратният олимпийски шампион Стив Редгрейв. "За всички ни ще бъде много интересно да видим първите резултати от неговата работа", допълни Мат Смит.


Техническият директор на ФИСА Светла Оцетова обяви, че организационният комитет е напълно готов за състезанието.


"Съоръжението е отлично подготвено, а условията са на най-високо ниво, за да могат състезателите да се представят добре на първото състезание за годината. Световната купа в Пловдив е отлична възможност да сравнят възможностите си с тези на конкуренцията", каза Оцетова.


Президентът на родната федерация Свилен Нейков подчерта, че първият старт за сезона ще даде възможност на гребците да се ориентират докъде са стигнали с подготовката си.Българската флотилия 


България участва със седем лодки на Световната купа. В Пловдив ще ни представляват европейската шампионка за жени до 23 години Десислава Георгиева, Мадлен Маркова и Кристиан Василев на скиф, двойките скул Станимир Халаджов/Рангел Кацарски и Николай Георгиев/Георги Чавдарски, както и Лазар Пенев и Антоанета Караиванова на скиф лека категория.


"Повечето ни състезатели са млади. Основните ни очаквания са свързани с Десислава Георгиева и Кристиан Василев, които през сезона ще се борят за спечелване на олимпийски квоти", каза Нейков.


Уточни, че Кристиан стартира сезона на скиф, като впоследствие ще се прецени дали да участва на световното първенство в тази дисциплина, или ще се работи за формирането на двойка скул.

 

Това обаче зависи и от възстановяването на другия ни водещ гребец Борис Йотов, който лекува контузия в лакътя, заради която пропуска Световната купа в Пловдив.

 

През миналата година двамата участваха на шампионата на планетата именно на двойка скул.


Нейков допълни, че откакто в България се провеждат големи първенства по гребане, интересът на подрастващите към този спорт се е увеличил.

 

През тази година се навършват 30 г. от построяването на гребния канал в Пловдив, един от проектантите на който е Светла Оцетова. Досега на него са организирани 12 световни и европейски първенства по гребане и кану-каяк,

 

На 15 май във ФИСА ще бъдат внесени документите за следващите кандудатури на Пловдив. През 2021 година искаме световно първенство по гребане за младежи до 23 години или за юноши и девойки.

За 2022 г. също ще кандидатстваме за световен шампионат при подрастващите.

 

През 2023-а искаме кръг от Световната купа по гребане, като желанието ни е да бъде втори или трети в календара.

Ако бъде готов задължителният втори гребен канал, през 2024 г. ще искаме най-голямото първенство в гребния свят, което се провежда само в Олимпийска година - световно първенство за юноши и девойки, младежи до 23 години и мъже и жени в неолимпийските дисциплини.

         
Заместник-кметът Георги Титюков обяви, че на сесията на Общинския съвет на 16 май предстои да бъде гласувано придобиването от Община Пловдив на последния парцел, върху който ще бъде изграден "Екопарк Марица", част от който е и вторият гребен канал.

Вече има избран проектант и след придобиването на терена, може да стартират и всички предвидени в закона процедури.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: гребане, световна купа, пловдив
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини