БГ EN

Ако те ударят, не оставай длъжен!

29-05-2019 10:00 | Любо Бонев

 

Фейсбук ми напомни за нещо: измина една година от последния финал на Шампионската Лига по футбол, но в медиите и социалните мрежи доскоро се говореше за нарушението на Серхио Рамос, което доведе до контузията на Мохамед Салах, звездата на Ливърпул, на когото феновете на английския отбор разчитаха да изведе отбора си до победата.


Отприщи се истинска лавина срещу испанеца – убиец, боклук, нарочно контузил Салах, бил направил „ключ“ от джудо на египнянина и т.н. Наричаха го какво ли не. Добре, че той си е „перде“ и не им обръщаше много внимание.


Нарушение, разбира се, имаше, но да го обвиняват, че умишлено му е счупил ръката е, меко казано, пресилено. Сигурен съм, че ако някой футболист се опита по същия начин да счупи ръката на противников играч, и то в игрова обстановка, едва ли ще успее да го направи веднъж от десет опита. Да не говорим, че от видео повторенията не се вижда ясно кой кого хваща пръв всъщност.

 

Не бяха малко и критиките към сръбския съдия Милорад Мазич, обвинен от някои в „световна конспирация“, отблагодарявайки се на „символа на Испания“ за това, че официален Мадрид не признава държавата Косово ....

 

Можете ли да повярвате?

Чух и хора да говорят за ценностната система на спорта, на това ли учи?


Да, спортът ни учи на много неща, като работа в екип, себераздаване, дисциплина, трудолюбие, но може би най-важното (поне за мен) е желанието за победа. А победата се постига по много начини. Аз съм от тези, за които целта оправдава средствата. И винаги побеждава по-добрият, не се съмнявайте.

 

Не вярвайте на тези, които казват: „Днес победи по-слабият“.


Повечето от хората, които говорят подобни неща, включително и много спортни журналисти, никога не са били елитни спортисти, а други са били плувци, лекоатлети, гребци, гимнастички, балерини и т.н. (моите уважения към всички тях) и въпреки, че познават отлично официалните правила, не могат да усетят неписаните правила, които съществуват във всяка спортна игра, просто защото никога не са ги изживели.

Това е позицията на запалянкото, на аматьора.

Друго ще ви каже някой професионален хокеист, хандбалист, ръгбист или ватерполист.

Сигурно някои ще си помислят: „Какво общо има футболът с тези спортове? Нали се играят по различни правила?“.

Като спортни игри и контактни спортове те имат много общи неща, едно от които са именно тези неписани правила. Те се научават още в най-ранна спортна възраст и се затвърждават в процеса на изграждане на играчите.

 

Много важна роля, естествено, имат треньорите, но също и средата в самия отбор, а и манталитетът и възпитанието на играчите. Както знаете, водната топка е спорт с много единоборства, които много често провокират и по-груби действия между играчите.

 

Баща ми (Симеон Бонев) ми казваше:


Никога не удряй пръв!


Даже и противникът да играе много трърдо, удряйки го не решаваш нищо.

Най-много съдията да те види и да изгони теб. Обикновено става точно така.

По-скоро подчертай грубостта му, привлечи вниманието на съдията, за да я види и да я санкционира.


Но също така ми казваше:


Ако те ударят, не им оставай длъжен!

По-опитните и хладнокръвни играчи не отвръщат веднага на удара на противника. Запазват си това „право“ за по-късен етап от мача, когато най-малко се очаква да го направят.

 

И разбира се, без да ги види съдията, по това се различават интелигентните играчи. А по-неопитните и разпалени в хода на мача играчи искат веднага да си „върнат“ удара, правят го, съдията ги вижда и ги гони до края на мача, с което могат на нанесат непоправими вреди на отбора си. Бил съм свидетел на много такива случаи, в мачове на най-високо ниво.

На eвропейското първенство в Сплит през 1981 г., първото, на което участвах с мъжкия национален отбор, по време на мача Югославия-Испания, Полич, един от най-едрите и силни физически играчи в отбора на СФРЮ и изгряващата тогава звезда на испанците Манел Естиарте, се сборичкаха във водата.

Въпреки, че беше два пъти по-дребен, Естиарте с бърз удар цепна веждата на Полич, но съдиите не го видяха. Полич, естествено ядосан, се двигна и удари испанеца много явно, съдята този път видя удара и изгони югославянина.

Тогава за удар се гонеше до края на мача без право на смяна, което предреши мача в полза на Испания.

Може би и аз не съм много обективен. Не крия, че съм привърженик на Реал (Мадрид), въпреки, че живея в Барселона. Но ако човек се замисли малко, кой нормален играч би рискувал в мач с такъв голям залог, да направи нещо подобно?

Разбира се, има и изключения, като случая със Зидан на финала на световното първенство през 2006 г. срещу Италия. Представям си какво му е било, за да направи това! Италианците за известни с провокациите си. Не само във футбола, а и във водната топка.

Италия е една от нациите, които използват тази слабост на противниците си, за да печелят мачове, световни първенства, Олимпиади ….

Има други, чийто стил на игра е изключително твърд, граничещ с грубостта, но когато целият отбор играе по този начин, като че ли грубостите не се забелязват и не се санкционират от съдиите.

 

Докато, ако един отбор играе по правилата (писани и неписани) и само един негов играч се откроява с по-твърда или груба игра, тогава той се набива в очите на съдиите и бива санкциониран. Но това е част от играта, един път получаваш, друг път ти раздаваш … шамари. Лично аз съм получавал доста и имам много белези по лицето и тялото, но никога не съм се оплаквал. До преди няколко години имах белег от одраскване (не от женски нокти), което получих през 1993 г.

Но също и аз съм раздавал много „правосъдие“.

Какво да се прави ..? Това е мъжки спорт и на който му харесва, го играе, а който не … за него има „па де дьо


* Любо Бонев e
от най-изявените ни състезатели по водна топка, дългогодишен национал и петкратен участник на европейски първенства. 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: любо бонев, водна топка, коментар
КоментариDelfina

Спринт
Други новини