БГ EN

Дали всички световни океани са на едно равнище?

Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
04-06-2019 16:01 | ВВС ЗНАНИЕ

 

Морското равнище се използва повсеместно като стандартна отправна точка за надморската височина на градове, планини и самолети.

Това е така, защото, когато приливите и отливите се усреднят, морското ниво зависи само от две сили – силата на гравитацията и ефекта от въртенето на Земята.

Те пък зависят от идеалната отправна точка – центърът на Земята.


Повърхността на океаните ни дава удобна отправна точка, но самите океани не са на еднакво разстояние от центъра на Земята.

Силата на земното въртене е най-голяма при екватора, затова морското равнище там е по-високо, отколкото при полюсите.Разликите в плътността на Земята влияе върху гравитацията, а това може да доведе до разлики в морското равнище до 100 метра.

Освен това морското равнище не е константа и се влияе от глобалното затопляне, от което водата се разширява, и от топенето на ледовете.

Четете още за водата в ВВС Знание ТУК

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: океан, вода, наука
КоментариDelfina

Спринт
Други новини