БГ EN

Басейн в Шотландия прави вълни по 28 м

Снимка: ВВС Знание
Снимка: ВВС Знание
05-06-2019 10:07 | ВВС ЗНАНИЕ

 

FloWave на Единбургския университет може да вдигне вълни с височина 28 м и е най-големият резервоар за кръгови и приливни вълни.

Басейнът с ширина 25 м и 5 м дълбочина е изграден да тества машини за енергия от вълни и приливи (те превръщат енергията на океаните в електричество), както и за основни изследвания как се създават вълните в морето.

Чрез 168 компютърно управлявани лопатки (виждат се по края на басейна) FloWave може да създава вълни и приливни течения във всяка една посока.

Наскоро учените от Единбург се обединили с колегите им от Оксфордския университет, за да разберат как се образуват 25-метровите чудовищни вълни, когато се срещнат по-малки вълни, носещи се в различни посоки. Смята се, че много кораби през вековете са станали жертви на тези гиганти.

Фонтанът вода на тази снимка е изкуствен и няма как да се образува в природата. Все едно сте хвърлили камък в средата – вълните се отдалечават към бреговете, връщат се и при сблъсъка си изхвърлят 2 тона вода право нагоре.

Четете още за водата в ВВС Знание ТУК

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: вълни, басейн, любопитно, знание
КоментариDelfina

Спринт
Други новини