БГ EN

Наш 2500 км с каяк по Дунав по книга на Жул Верн

06-06-2019 16:50 | Нова телевизия

 

Шуменец тръгва с каяк на 2500-километрово пътешествие по Дунав – авантюра, описана в книгата на Жул Верн “Дунавският лодкар”. Приключението ще продължи 2 месеца, а ентусиастът ще се храни с всичко, което му предложи реката.

12-годишен Тихомир Радев прочита книгата на Жул Верн и тогава в него се заражда мечта – да повтори пътешествието, както е описано в книгата.

“В нея главният герой казва, че ще тръгне от изворите на Дунав и ще стигне до Черно море, като се изхранва само от реката. Аз леко разширявам тази рамка – за ядене ще ползва всичко, което има в или около реката - коприва, охлюви, диви плодове", казва той и добавя, че не навсякъде може да се лови риба, но има разрешителни.

Със себе си носи газов котлон, с който ще готви.

Тихомир преминава година специална физическа подготовка, а в последните шест месеца се разделя с вегетарианството. Планира внимателно времето на експедицията заради вятъра, но се оказва, че плуването по реката крие и други опасности.

“Плаването по река не е просто нещо. Проучването на "препятствията" по реката - шлюзове, електроцентрали, ми отне около 2 години”, поясни той.

За Тихомир това не е първото водно приключение. От години той е запален по плаването.

“Със стария ми каяк, който е много по-тромав съм се спускал многократно по българския участък на река Дунав. Миналия октомври с приятелката ми се спуснахме с водно колело от Видин до Силистра - беше голямо приключение. Всичко това е част от един мой проект - “Мечти без възраст”, разказва той пред NOVA.

2500-те километра от Инголщад до делтата на Дунав ще отнемат около два месеца. В сметката на Тихомир е той да плава по 60 км дневно или по около 10 часа. Най-голям проблем обаче се оказва не храната по пътя, а водата.

“Тръгвам с пари, които ще ми бъдат само за питейна вода. Защото се оказа, че няма как в походни условия да пречистя Дунавска вода до питейна заради химическите примеси в нея."

Самото пътуване има и една по-висока цел.

“Конкретно това плаване ще бъде една сбъдната моя детска мечта, която искам да има отражение върху младите хора. Целта ни е да ги изкараме от дигиталния смят, в който живеят, и да видят, че приключението е тук в живота, в действителността, а не някъде в нищото”, споделя той.

За сбъдване на мечтата си, Тихомир намира съмишленици, които спонсорират проекта "Приключение по Дунава". Един от тях е Харизан Харизанов.

"Заедно решихме това да бъде проект, с които да докоснем сърцата на младите. Да им покажем, че на този свят има много хубави неща и трябва да се борят и да осъществяват своите мечти. А те трябва да са подобни на тази мечта, а не на онези неща, които виждаме - цигари, алкохол. Затова искаме да направим този проект, казва той.

Видео ТУК

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: каяк, дунав, авантюра
КоментариDelfina

Спринт
Други новини