БГ EN

Наклонено езеро виси над океана

11-06-2019 14:11 | 360 градуса

 

В южната част на Вагар, Фарьорските острови, се намира езерото Сорвагсватн, известно още като Лейтисватн.

Местните така и не постигат единодушие по въпроса дали името трябва да означава “Езерото до село Сорвагур” или “Езерото в района Лейти”.

Което и име да изберете, то е едно и то е най-голямото на архипелага.

Простира се от Север на Юг на малко повече от 5 км, а в най-широката му част, разстоянието от бряг до бряг е 800 метра. Дълбочината му пък е цели 59 метра.

Интересното при Сорвагсватн/Лейтисватн е, че езерото буквално е надвиснало над Атлантическия океан, върху отвесния скалист бряг.

От южния му край леко бълбука малко поточе, което изминава едва 100 метра, преди да се излее в океанските води. Това е 32-метровият водопад Боссдалсфосур.


През Втората световна война служи като аеродрум за британските водосамолети, но в наши дни изпълнява далеч по-мирната и привлекателна функция на популярна туристическа забележителност.

Туристите дори му дават името “Езерото над океана”, заради необичайното му местоположение. Разстоянието във височина между двата водни басейна е около 40 метра, а отдалеч наблюдателите получават усещането, че езерото леко се е килнало към океана и аха-аха да се изсипе в него.

Причината за тази оптическа илюзия се крие в плавно спускащите се брегове, които сякаш накланят ръба на водния басейн към океанските простори…

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: наклоненото езеро, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини