БГ EN

Аквапаркът в София готов през ноември

Снимка: Зорница Митин, Столица.bg
Снимка: Зорница Митин, Столица.bg
13-06-2019 10:35 | Столица.bg

 

Аквапаркът за 9,5 млн. лв. във "Възраждане" ще е готов на 5 ноември. Това потвърди Димитър Шивачев, изпълнителен директор на Софийски имоти.

Общинското дружество е изпълнител на атрактивния проект и в рпеализацията няма нито един лев от общинския бюджет, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

5 млн. лв. са от фонд "Мениджър", а останалите пари се осигуряват от Софийски имоти.

Общинското сдружество се сдоби със скандална слава и съдебни дела в резултата на разграбването под управлението на Тошко Добрев. Въпреки трудностите "Софийски имоти" успя да се стабилизира икономически и вече инвестира в София.

Аквапаркът е разположен на 24,5 декара площ и е част от големия новоизграден парк "Възраждане" между ул. Скобелев, ул. Партений Нишавски и ул. Добруджански край.

В него ще има 5 открити басейна за възрастни и за деца на различна възраст. Те са на площ от 6,5 декара.

В най-големия от тях ще са водните пързалки. Началото им пък ще е на 8,6 м и ще започват от покрива на сградата, в която е разположен СПА центъра.

"Съобразили сме височината, за да не достига шумът до съседните жилищни блокове. Дърветата също изолират, а и отстоянието от блоковете е 43 м", обясниха строителите.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери, докъде е стигнало строителстовто на водния атракцион. Изпълнителният директор на Софийски имоти Димитър Шивачев подробно запозна столичния кмет с изграждането и разпределнието на съоръженията и направиха обиколка на обекта.

Вече са изградени петте овални, външни басейна. В подземния етаж на СПА центъра ще има 25-метров басейн за плуване.
"Реално изграждаме нови 25 дка пространство, като 19 от тях са реално парк, а на останалата територия за първи път в София ще бъде изграден обществен аквапарк. С този порект придаваме зелена площ на София", каза кметът Йорданка Фандъкова.

Тя обясни, че е имало в това пространство първо е трябвало да се изчисти собствеността, но благодарение на Софийски имоти и с подкрепата на СОС, столицата ще има аквапарк. В новото райско място за столичани и гости ще се използва само минерална вода от Баталова воденица. Пред СПА центъра ще има чешма, хората да си наливат вода.

"Има голям дебит на минерлан вода, който досега не е използван", уточниха изпълнителите. От общата площ на аквапарка 18 декара е озеленяването и там ще бъдат засадени над 600 дървета.

Въпреки строителството в парковата част почиваха майки с деца и възрастни. Те се забавляваха около работещите вече шадравани откъм централния вход на ул. Скобелев. От някогашната индустриална зона, където се продаваха строителни материали и горива нищо не е останало.

Пространството е изцяло преборазено и ще се превърне в зелена зона за релакс, забавление и почивка. Докато строители показваха на кмета разпределинето на СПА центъра, на кортовете на Спортна София, които граничат с аква парка, малчугани усилено тренираха. След получаването на акт 15 ще трябва време, за да свикат от ДНСК комисия за акт 16 - за въвеждане в експлоатация.

След това започват тестовете на системите на басейните и едва тогава аквапъркът ще отвори за посетители, обясниха от Софийски имоти. Но със сигурност първите столичани ще влязат през пролетта на 2020 г.


Още за басейните в Столица.bg

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: аквапарк, възраждане, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини