БГ EN

Петобойката Згурова била пред отказване преди атаката на европейската титла

Светла Згурова получи специален златен медал от шефа на БФМП Андрей Кузманов. Снимка: Iliev Sport Agency
Светла Згурова получи специален златен медал от шефа на БФМП Андрей Кузманов. Снимка: Iliev Sport Agency
19-06-2019 08:03 | Васо Чинаски

 

Светла Згурова мислела да не завърши състезанието, което й донесе европейската титла по модерен петобой на първенството до 17 г. в Каунас (Литва).

По този повод тя получи още един златен медал - за особени заслуги, от родната федерация, връчен й от президента на централата Андрей Кузманов.

„Не мога да повярвам, че успях. В конкуренция на 49 състезателки никой не очакваше, че ще победя. Благодаря на треньора ми Владимир Кузманов, на федерацията за всичко, което направиха в последните години. Имаше момент, при който исках да се откажа. Това беше преди третата стрелба, когато ме задмина унгарката Беата Ласло. Движех се на четвърта позиция и си казах край, няма да има медал. В този момент обаче треньорът ми се скара и на висок глас каза да се стегна и да продължа.

Послушах го и увеличих темпото. Направих бърза последна стрелба и с аванс от 14 секунди финиширах пред втората Естер Фернандес от Германия, която между другото преди големия финал си пусна снимка в социалната мрежа, като написа, че златния й медал е в кърпа вързан и няма търпение да го сложи на гърдите си. Е, не стана точно така. Златото е в България, а тя си отиде със сребро. Беше я нечовешки яд, но аз не спирах да подскачам и да се снимам с отличието си”, сподели развълнуваната Светла Згурова.


Освен, че спечели титлата до 17 години, Згурова и Радослав Стойчев завършиха на  престижното седмо място в крайното класиране в микс щафетата.

„Видях аз, че дърпа „ ръчната”, точно когато не трябва. Не можех да стоя и да не променя нещо. Казах на Светла, че трябва да вземе своето и да се концентрира. Направо излетя по трасето и когато оставаха 200 м до финала бях сигурен, че е по-свежа от германката, а рускинята, която стана трета Кристина Будейкина вече беше изпреварена от Светла“, заяви наставникът Владимир Кузманов.


„Голямо удоволствие е да чуеш българския химн на европейско първенство. Много силна конкуренция. Колегите от другите страни ме питаха от къде съм извадил това чудо Згурова, а аз им отговорих, че съм фокусник и си я нося в ръкава. Продължаваме подготовката в НСА. Никакво отпускане, идва световното в София другия месец и трябва да сме още по-силни и подготвени”, допълни Кузманов.


„Голям успех, наистина. Гледах състезанието по интернет , и много се зарадвах. Това, което направи Светла е подвиг. Направо си е чудо! Тя ще участва и на световното, на което сме домакини, като на нея й е последна година при 17-годишните, затова ще бъде и на шампионата до 19 години, който започва веднага след по-малките,  отново на НСА в София. Голямо предизвикателство са предстоящите световни първенства, но за тях друг път”, заяви Кузманов.


Световното първенство до 17 и 19 г. започва на 18 юли и завършва на 24 юли.

Състезанията в плуването ще бъдат на басейн „Диана”, а фехтовката, бягането и стрелбата на терена срещу Арката на НСА „Васил Левски”.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: светла згурова, модерен петобой, андрей кузманов
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини