БГ EN

Ветеранското е във Варна през септември

19-06-2019 17:23 | Иван Цанов

 

Държавното първенство по плуване за ветерани ще бъде във Варна от 6 до 8 септември. То е 41-во подред.

Първото първенство е през 1978 г. в София.

 

Битката за първото място отборно ще е между двата колоса - Ирис (Русе) и Албатрос (Вн).

 

Русенци имат в момента най-добрият мениджмънт в България и разполагат с финансови средства, за които другите отбори могат само да мечтаят. Правят лагери, обикалят по турнири Европа, разполагат с безплатна екипировка и им се поемат разходите. В основата на успеха е вездесъщият Николай Ханджиев - Стьопата.

След него обаче отборът може да рухне и ако той престане да помага нещата ще изглеждат по съвсем друг начин. „Ирис“ Русе е единственият ветерански клуб, който се приближава до определението професионален, без да е изцяло такъв.

 

Първите професионални в Европа бяха холандските и германските клубове. Станаха професионални дори те някъде към 2005 г. Някои от най-добрите им клубове разполагат с годишни бюджети от около 250 000 евро. Знам как работят - на светлинни години сме от тях, но все пак скъсихме малко дистанцията.

 

Варненци обаче ще са си у дома и могат да извадят отбор от 180-200 човека, а и по начало са много силни. Нахъсани са страшно и преживяват тежко загубата от миналата година. Борбата ще е на живот и смърт.

 

Третият колос - София Мастърс е с най-голям потенциал, но няма да може да изпрати на морето повече от 60-ина плувци, даже може би още по-малко. Много е скъпо, а и пътищата в Северна България са окаяни. Иначе софиянци имат потенциал за отбор от 300 човека и могат да сразят всеки, ако шампионатът е на Диана бад или на Спартак.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Първенство за ветерани, ветерани, Варна, плуване за ветерани
КоментариDelfina

Спринт
Други новини