БГ EN

Младите лъвове на плуването

Снимка: Евгени Цеков, sportsgallery.eu
Снимка: Евгени Цеков, sportsgallery.eu
07-07-2019 12:13 | Николай Кръстев, сп. „Спринт“

Група млади лъвове нахлу на един дъх в елитното плуване. Първо застъпиха здраво у нас и на регионални турнири от среден и висок ранг. Дойде време да ги видим и на европейската сцена.

Представлението, което ни изнесоха в събота вечер на континенталния шампионат за юноши (2001+) в Казан бе незапомнено поне от 30 години, че и повече. Май нещо подобно се случи, но не като подобно масово българско присъствие, в един състезателен ден на голям шампионат, европейското в София, през далечната 1985-а, когато имахме славен отбор и при жените, и при мъжете.

Сега в паметния за родното плуване 6 юли 2019 г. България присъстваше в почти всяка дисциплина от следобедната програма на европейското – тогава, когато са само финалите и полуфиналите. Така, както редовно го правят германци, руснаци, италианци, англичани, французи на континенталната водна сцена. С други думи – българските лъвове бяха цяла вечер сред главните герои в Казан. Което си е доказателство за класа. Стана незапомнено ярък роден ден в басейна.

Започна се повече от ударно. Йосиф Миладинов не само, че се класира за финала на 100 метра бътерфлай, но и го направи с първо време. 52,69 секунди в тази дисциплина е повече от впечатляващо, но в сериите в Казан той записа 52,38, а държавният му рекорд е 52,32! И още – преди това на първенството Йосиф два пъти подобри националния връх отново за мъже на 50 метра бътерфлай, като и тук свали рекорд на Антъни Иванов (23,91 сек.), записвайки 23,81 в сериите и 23,78 на финала, където завърши шести.

Йордан Янчев

 

Малко по-късно дойде времето на Йордан Янчев. В първия полуфинал на 200 метра свободен стил плувецът от Сандански тръгна бързо и смело. Така и завърши, разделяйки второ-трето място с равно постижение (1:49,59 минути) с руснака Никита Данилов. След втория полуфинал това означаваше – класиране за финала с четвърто-пето постижение за Данчо. И нов републикански рекорд (старият 1:49,65 също бе негов, но постигнат в щафета).

Малко по-късно отново бяла плувна шапка с трикольора застана на старт. В първия си европейски финал (на 200 м гръб) Калоян Левтеров отново на това първенство подобри личното си постижение. Финишира седми, като направи впечатляваща поредица в най-силната си дисциплина: 2:01,05 в сериите, 2:00,85 на полуфинала и 2:00,39 на финала. Три поправки на държавните рекорди както за мъже, така и за юноши. 

 

Калоян Левтеров  

 

Същото възпитаникът на Жорж Станкович направи и на 100 метра гръб: 56,34 сек. в първото си плуване и 56,26 на полуфинала (13 място), което също бяха две поправки на рекордите, този път само за юноши старша. На 50 метра гръб Кайо отново свали от най-доброто си време – от 26,82 секунди на 26,78, отново национален връх при юношите старша. Обобщено – шест старта, шест най-добри времена, шест поправки на рекордите за юноши старша, три поправки за мъже, полуфинал и финал (7 място)!

Дойде време и Здравко Баблаков да дебютира на европейски полуфинал. Направи го енергично и уверено. Завърши шести във втория старт с 1:03,25 минути, стигайки много близо до личния си рекорд (1:03,01) и записвайки престижното 13-о място.

Българската вечер в Казан приключи отново Йордан Янчев. Според предварителното си постижение той попадна в най-силната серия на 800 метра свободен стил, а предишните две стартираха сутринта. Нямаше как с разлика от 40 минути от полуфинала на 200 метра да очакваме чудеса от Янчев, който определено предпочете да съхрани сили за финала в неделя.

 

И така – ден преди края на европейското българските млади лъвове направиха много силен гастрол на руската водна сцена. Нека не забравяме най-малкото четири неща:

- Към изброените имена трябва да добавим и още поне две млади лъвчета – Павел Банчев, който в Казан също дебютира на европейско, и Радостин Кръстев.
- В Казан Левтеров записа още едно впечатляващо плуване – 49,96 секунди на 100 метра кроул в щафетата 4 по 100 свободен стил. Времето бе отчетливо най-добро в родния квартет, завършил 12-и, и макар да е постигнато с летящ старт не загатва, а буквално демонстрира големия потенциал на Калоян и в свободния стил.
- Първенството е за 18-годишни (родени 2001-а и по-малки), а Миладинов и Левтеров са 2003-а, Банчев е 2002-а.
- И последно – в неделя имаме двама финалисти. Първо Йордан Янчев ще се бори за медалите на 200 метра свободен стил, после Йосиф Миладинов ще атакува отличията, а защо не и титлата на 100 метра бътерфлай.

Отличие или две ще оформят страхотен български заключителен акорд на едно първенство, което със сигурност ще помним дълго.

Още по-добре ще е обаче Казан да е само една от началните вдъхновяващи изяви, засега европейски, а иска ни се да са и световни, на младите български лъвове в басейна.

 

Снимки: Евгени Цеков и Делян Господинов

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Йосиф Миладинов, Казан 2019, Калоян Левтеров, Йордан Янчев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини