БГ EN

Спортисти от 190 държави на световното в Корея

Американският плувен ас Каелъб Дресъл е сред големите звезди на шампионата. Снимки: Gulliver Photos/Getty Images и Андрей  Андреев
Американският плувен ас Каелъб Дресъл е сред големите звезди на шампионата. Снимки: Gulliver Photos/Getty Images и Андрей Андреев
13-07-2019 12:38 | Иван Цанов

 

За трети път най-добрите състезатели в плувните спортове ще мерят сили в рамките на азиатския континент, а от 12 до 28 юли домакин на XVIII световно първенство под егидата на ФИНА е Гуанджу (Южна Корея).

Преди това шампионатите се проведоха във Фукоуока (Япония) през 2001 г. и десет години по-късно в Шанхай (Китай).    
   

Нивото на представителност е наистина смайващо. В Гуанджу свои състезатели ще изпратят 190 държави, които ще мерят сили в шест вида плувни спортове – плуване, водна топка, скокове

във вода, артистично плуване, плуване в открити води и височинни скокове.

Очакванията са в Южна Корея да пристигнат над 2500 състезатели, придружени от поне още толкова треньори, съдии, членове на делегации и официални лица. На световното първенство ще бъдат раздадени общо 76 комплекта медали. Почти сигурно е, че сумарната телевизионна аудитория ще бъде над 8 милиарда зрители, а не е изключено и повече.
Смесените дути в артистичното плуване отново ще е сред атракциите. На снимката е бразилската двойка

След завършека на първенството ще стартира и световния шампионат за ветерани, където участието традиционно е многолюдно и състезанията започват от ранни зори и завършват в тъмни доби.    


В Гуанджу ще станат ясни и домакините на следващите планетарни шампионати, като те са планирани да се проведат през 2025 и 2027 г. Иначе следващото световно първенство ще се състои през 2021 г. отново във Фукоуока (Япония), а през 2023 г. в Доха (Катар). На първенството в Гуанджу ФИНА (Световна федерация по плувни спортове) ще проведе и своя генерален конгрес, който се събира на всеки две години.

Домакините от Южна Корея номинираха вече своите посланици за първенството, между които изпъква филмовата звезда Санг Хоон. Той е бивш състезател по плуване с най-силен стил – бътерфлай. Бил е принуден да се откаже от плуването обаче, когато е студент, тъй като получава заболяване на гръбначния стълб.

Хоон е едно от най-популярните лица на филмовата индустрия на Южна Корея и възнамерява да използва тази своя известност за да рекламира и популяризира по всички възможни канали световния шампионат в родната си страна – социални мрежи, даване на интервюта пред традиционни и дигитални медии, различни други инициативи.


Той твърди, че Гуанджу е невероятно място от което човек може много да научи за Южна Корея и добавя, че градът е смесица от история, изкуство, култура и природни забележителности, които няма да оставят равнодушен нито един посетител. Санг Хоон допълва още, че духът на първенството вече се чувства навсякъде в Гуанджу и жителите му с нетърпение очакват то да започне. 


Мотото на шампионата е „Потопете се в мир“ (Dive into peace), като то дълбоко резонира в колективната памет на Гуанджу. Мотото свързва празненствата на настоящето с жертвите от миналото. То ни напомня, че спортът съществува само в мир.


Град Гуанджу е дълбоко белязан от популярното Демократично въстание, което е в периода от 18 до 27 май 1980 г. в контекста на особено интензивна репресия от страна на военните след налагането на военно положение в страната. На 18 май студентите от Гуанжу се събират пред Националния университет на Чоннам, за да оспорят властта на военните и да поискат демокрация. Реакцията на полицията и армията е жестока, като останалите граждани на Гуанджу също излизат на улиците, за да покажат подкрепа за движението.


Тези събития допринасят за връщането на демокрацията в Южна Корея. Днес възпоменанията от 18 май присъстват навсякъде в Гуанджу. Въстанието е признато чрез Програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“ и Гуанджу се превърна в глобален символ за демокрация и мир.

Поради тази причина мирът е избран за ключова тема на световното първенство на ФИНА 2019 и първенството на ветераните в Гуанджу. Това е особено важно и за самите корейци, предвид настоящите усилия за помирение между Северна и Южна Корея. Мирът е поставен в основата на този шампионат. 


Световното първенство ще бъде и мощен стимул за икономиката на града. В тази връзка се очакват разкриването на 18 000 нови работни места и големи финансови печалби.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: световно първентво плувни спортове, Южна Корея 2019
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини