БГ EN

Мистър BGswim ще преплува Бургаския залив в сряда

15-07-2019 11:35 | Васо Чинаски

 

Цанко Цанков ще направи опит за най-дългото солово плуване в българската акватория на Черно море, стартирайки в сряда (17 юли) точно в 6:00 часа.

Мистър BGswim 2017 ще се пробва за рекорд в рамките на Бургаския залив - от Нос Емине до Маслен нос.

Разстоянието е точно 44 километра и 702 м.

До момента няма регистрирано солово плуване на такова разстояние от всички държави, които имат граница на Черно море.

Осъществява го с помощта на общината в Бургас и местния клуб Акулите.

„Има леко напрежение, което е нормално, защото моментът наближава и все повече мисля за детайлите около плуването. Ходих до мястото, където ще стартирам и избрах позицията. Точно под военната база на Нос Емине има малък залив и лодката ще ме остави на метри от брега. Прави се според правилата на ФИНА (Световната федерация по плувни спортове) и на ЛЕН (Европейската плувна лига), което означава началото да бъде дадено от сушата и след звуков сигнал се влиза в морето. Самият финал ще бъде под кръста на Маслен нос до Созопол.

Някъде около 12 часа ще бъда във водата. Две лодки на бреговата охрана ще ме съпровождат през цялото време, като на тях ще бъде целият ми екип от лекари, треньор и журналисти, които ще заснемат цялото плуване.

Правя го, защото искам точно бургазлия като мен да бъде първият в историята, който ще измине такава дистанция. Много търсех информация да разбера дали някога е плувано толкова, но и шестте държави, които имат излаз на Черно море нямат регистрирано такова постижение. Още веднъж искам да благодаря на Община Бургас и кмета Димитър Николов за подкрепата.

В последните два дни намалих темпото на тренировките и вече правя занимания около 2 часа във водата. Готов съм за големия ден и не мисля за отказване. Ще го изплувам, сигурен съм!”, сподели 31-годишният Цанко Цанков.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: цанко цанков, маратон, бургаки залив, картография
КоментариDelfina

Спринт
Други новини