БГ EN

Петобойката Згурова добави и световно злато към европейското

Шампионката Светла Згурова с треньора Владимир Кузманов. Снимки: Iliev Sport Agency
Шампионката Светла Згурова с треньора Владимир Кузманов. Снимки: Iliev Sport Agency
20-07-2019 17:31 | Димитър Василев

 

България има за първи път световна шампионка по модерен петобой, след като Светла Згурова триумфира пред родна публика в София при 17-годишните.

Така в рамките на само месец софиянката добави втора злато към европейското от Литва.

София е домакин на първото световно първенство в две възрасти едновременно.

Згурова стартира от първата позиция във финала, а след нея останалите 35 млади петобойки.

Бурно подкрепяна от пълните трибуни на стадиона в Националната спортна академия, Светла се забави на първата стрелба и излезе пета, но с много силно бягане дойде като лидер на втората стрелба и излезе втора.

Върховата спортна форма на Згурова в бягането и помогна да си върне водещата позиция и с много точни пет изстрела напусна стрелбището като водеща на конкурентите си.

 

Безапелационно представяне в последните 800 метра бягане  и малко преди да пресече финала всички бяха станали на крака, за да я подкрепят като шампионка на планетата.„Много, много благодаря на публиката за горещата подкрепа. Даде ми допълнително сили и енергия в последните 800 метра. Знаех, че ще бъде адски трудно, но цял ден си повтарях, че трябва да успея и го направих”, заяви Светла Згурова.

 

Треньорът на националния отбор по модерен петобой Владимир Кузманов беше повече от развълнуван.


„Мислех, че ще ми се пръсне сърцето от напрежение, но и този път издържах. Тръгването от първа позиция и аванса от две секунди пред втората състезателка беше психологическо натоварване и това се отрази на първата й стрелба, която продължи цели 25 секунди. Забави се, но след това се стегна и всичко си дойде на мястото. Беше отлично подготвена за това състезание. Голям успех, наистина. Невероятно постижение от нейна страна пред родна публика”, каза Кузманов.


Другата ни представителка във финала Виктория Стойнова се класира 27-ма от всички завършили 36 състезателки.

Утре световното продължава с финалите при юношите до 17 години. В Топ 36 влязоха Любомир Германов и Радослав Стойчев.


И двамата имат шансове за отличие.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: светла згурова, модерен петобой, владимир кузманов, световно първенство
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини