БГ EN

Откриха европейското по водна топка в Бургас пред 1000 зрители

Снимки: Светозар Добричков
Снимки: Светозар Добричков
21-07-2019 20:02 | Николай Кръстев

 

Над 1000 зрители събра официалната церемония по откриването на европейското първенство по водна топка за юноши U15 в плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“ в Бургас.

Шампионатът е исторически, защото е първи във възрастта и събра 16-те най-добри отбора от континента, а Европа е домът на световната водна топка.

Пред пълните трибуни на „Парк Арена ОЗК“ дефилираха знамената на държавите-участници, много овации събраха и 40-те доброволци, които работят по организацията.


„За да дойде европейското първенство тук огромна е заслугата на Община Бургас. Не само с построяването на този наистина впечатляващ плувен комплекс, но и с цялостната си политика към спорта, особено към спорта при подрастващите – заяви при откриването Петър Петров, председател на Българска федерация водна топка, който на церемонията бе заедно с д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет на Бургас. - Вярвам, че този шампионат ще остане в историята не само като първият за тази възраст. В Европа се играе най-силната водна топка и затова съм убеден, че тук ще видим бъдещи световни и олимпийски шампиони. Разчитам, че първенството ще даде силен импулс в популяризирането на водната топка в България“.


„Хубаво е, че България се връща в голямата водна топка – каза Александър Шостар, член на Бюрото на Европейската лига по плувни спортове (LEN). – Последният голям шампионат в страната ви беше преди 14 години в София, отново европейско за юноши. Тук, в Бургас, разполагате с прекрасна база за развиване на водната топка и на плувните спортове въобще и съм убеден, че ще станем свидетели на едно много интересно и добре организирано първенство.“


След официалната част водните грации от варненския клуб Торпедо показаха красиви ансамблови съчетания в артистичното плуване, както вече е новото име на спорта синхронно плуване.


Двубоите са до неделя, като отборите са разпределени в 4 групи:


А – Унгария, Хърватия, Словакия, Румъния, B – Испания, Гърция, Турция, България, С – Италия, Грузия, Холандия, Русия, D – Сърбия, Черна гора, Словения, Беларус.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водна топка, европейско първенство, парк арена, бургас
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини