БГ EN

Петобоят загуби великана Иван Мушанов

27-07-2019 11:18 | Василен Димитров

 

Българският модерен петобой загуби един от своите титани, след като на 26 юли след дългогодишно заболяване почина Иван Мушанов.

Мушана е откривател на родния еталон в любимия спорт на барон Кубертен - Велизар Илиев. Също и на световния шампион с щафета Стефан Асенов-Старшото.

Открил и създал много национални шампиони в модерния петобой.

Бил е състезател по плуване и водна топка.


Поклонението на Иван Мушанов ще бъде в сряда (31 юли) в родния му град Русе.

 

„Какъв уникален човек бе тренера! Живя като истински мъж, петобоец в сърце и душа. Човек, на който думата му не се сечеше на две. Човек за подражание и уважение, за когото никой не би спомнил различно от възхита и чест!

Направи ни хора, превърна ни в истински спортисти. Научи ни на мъжество. Прокара ни пътя. Даде пример“, написа в профила си във Фейсбук бронзовият световен медалист Цанко Хантов.

Мушана е първият му треньор по модерен петобой. Взе го плувния отбор на ЦСКА плуването в „Олимпийски надежди“. Там, под неговото и на Симеон Монев, тренираха най-добрите петобойци.

„Ще го помним с добротата му и страхотния му характер. С чувството му за хумор. С непреклонност му нрав . Справедлив,точен, коректен. Тренер, винаги ще те обичаме! Царство ти небесно! Благодарим ти за всичко!!“, написа още Хантов.

BGswim.com и Асоциацията на българските плувци изказват дълбоките си събоолезнваня на роднините, близките и приятелите на Иван Мушанов.  

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: иван мушанов, модерен петобой, кончина
КоментариDelfina

Спринт
Други новини